От х:

Днес в x:

„Св. Ив. Рилски“ събра 130-годишната си история в снимки

В навечерието на празника на българския светец Иван Рилски училището, което носи неговото име в Хасково, отпразнува 130-ата годишнина от именуването си. Със спортен полуден и културно-развлекателни мероприятия учениците от различните класове отбелязаха патрона си. Във физкултурния салон второкласниците се състезаваха за вкусни награди и, разбира се, за почетни грамоти.

В спортните надпревари по бързина и сръчност „А“ клас победи останалите четири паралелки.

Преди забавленията обаче празникът започна със своеобразен час по история. В ОУ “Св. Иван Рилски“ вече има подредена витрина със снимки от живота на училището.

Екипът от учители-ентусиасти Галина Маратилова, Антоанета Димитрова, Станка Пенева и Атанаска Йорданова са работили няколко месеца по събирането на факти от основаването и именуването на училището. Освен това са издирили и стари снимки от бивши учители и възпитаници на школото. Акцията по събирането на историята на училище „Рилски“ продължава, увери преподавателката по история и география Антоанета Димитрова.

Най-старата снимка във витрината е от майката на колежката й Стефка Тагарева, която е била в първо отделение на училището през далечната 1939 година. Някои от дечицата на фотоса са боси, заради немотията, но пък с гордо изправени глави, че са ученици. Друг от интересните фотоси е от среща на учителския колектив с актьорите Григор Вачков и Георги Черкелов.

Издирени са и близките на някои от директорите преди сегашния ръководител на школото Стоил Стоилов. Това са Стамо Фиданов, първият директор, чиито снимки са сред откритите, Таня Арнаудова и Таня Илиева. Школото разполага и със снимка на скулптора Румен Рачев, направил барелефа на Иван Рилски.

Децата от школото днес положиха цветя патрона си.

Според историческите сведения училището получава името си Иван Рилски през 1883 година. Преди това са го наричали училището в Трънската махала. Било е едно от четирите училища в града по онова време. В „Рилски“ учели деца от района на гарата и централната градска част, разказва историчката Димитрова.

В началото училището е било само с пет стаи, но заради увеличаващия се брой деца от ръководството изпратили писмо до министъра на образованието за обновяването на учебното средище.

След получаването на разрешението, на 28 май 1939 година се поставя и първият камък на известната днес като старата сграда на „Св. Иван Рилски“ на бул. „Раковски“. Новото учебно здание се освещава на 12 ноември същата година. Любопитен факт е, че учениците не могли да влязат в сградата при откриването на учебната година, защото част на Германската армия, квартирувала в Хасково, е настанила щаба си в училището.

От по-новата история на училището преподавателите са издирили като любопитен факт, че то имало шефство с училище в Москва и мандолиненият оркестър на школото е бил на лагер в Подмосковието.

Друг от интересните школски формации е бил фанфарният състав.

Събраните снимки разказват историята на училището. Черно-белите фотоси, сред които и тук-там някой цветен, с изпъкващи сини и червени връзки от соцминалото на пионерчетата и чавдарчетата, са като магнит за днешните малчовци.

Децата не спират да питат за връстниците си от снимките, някои от които днес са техни майки и бащи.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини