От х:

Днес в x:

5 години затвор за бившата шефка на Агенция по вписванията за бонусите

Софийският градски съд постанови 5-годишна ефективна присъда за бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Вчера прокуратурата поиска само условно наказание от 3 години с 5-годишен изпитателен срок.

Николова е обвинена, че сама си е разписала 48 000 лева във вид на допълнително материално стимулиране. Цялото обвинение е за общо 53 000 лева, а останалите 5000 лева Николова е разпределила в края на 2011 г. между трима други служители на агенцията.

В последните си думи пред магистратите, Виолета Николова заяви, че докато е изпълнявала задълженията си на изпълнителен директор на Агенцията по вписванията не е имала намерение да извършва противоправни действия и помоли да бъде оправдана изцяло.

Съдът обаче постанови ефективно наказание и реши още, че тя не може да заема висш държавен пост за период от 3 години, предаде БТА.

Още двама са подсъдимите по делото – шефът на дирекция „Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността” Райна Иванова и финансовият контрольор Тотка Стоилова.

Райна Иванова беше оправдана, а Тотка Стоилова получи 2 години условно с 3  години изпитателен срок. Безкоментарно отминаха присъдата и подсъдими и прокуратура.

Адвокатката на Стоилова - Златка Стефанова обаче коментира, че клиентката й си е изпълнила задълженията, защото изразходването на разходната част от бюджета не е престъпление, а Стоилова не е получила бонуси, предаде БНР.

Присъдата може да бъде обжалвана на втора инстанция.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини