От х:

Днес в x:

49 души стачкуват под земята в мина на Ковачки

Работници от мина "Черно море" край Бургас протестират заради неизплатени заплати и осигуровки, като 49 миньори от нощната смяна са останали под земята и отказват да излязат. Рудникът е собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Общата сума на задълженията на държавата към мината възлиза на 1,4 млн. лева.
Миньорите пък не са получавали заплати от август.

"Работниците от първа смяна също са пред рудника. Към 16 часа ще пристигнат и останалите, които трябва да бъдат втора смяна", обясни Здравко Тошков от КНСБ.

По неговите думи вече е договорено плащане на остатъка от парите за август, тъй като вчера са преведени едва по 180 лева.

На работниците са обещани и по 300 лева аванс за септември. Чака се решението на миньорите от нощната смяна, които са под земята, дали ще продължат протеста. Осигурени са им храна и вода, на разположение е и спасителен екип.

Тошков добави, че в подписката за ефективна стачка вече са се подписали над 300 души. Общо работниците в "Черно море" са около 530 души.

"500 000 лева ще бъдат изплатени на работниците", съобщи директорът на мината Евгений Николов, който слезе под земята, за да разговаря с протестиращите.

Той получил уверение от директора на „Топлофикация” - Сливен за тази сума.

За случая е уведомен и областният управител на Бургас Павел Маринов, който замина за столицата за среща с министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, за да го запознае със случая.

Протестиращите пък настояват за среща с правителството.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини