От х:

Днес в x:

Прокуратурата проверява БНБ и КЗП за бързите кредити

Прокуратурата проверява как Българската народна банка и Комисията за защита на потребителите реализират правомощията си по Закона за кредитните институции и Закона за защита на потребителите, съобщиха от институцията.

Обект на проверката е и какви механизми са създадени в тези институции в изпълнение на законовите разпоредби с оглед защита на държавния и обществения интерес.

Прокуратурата се намеси във връзка с публикации, свързани с бързите кредити, при които получаваш 1000 лева, а връщаш 5000 лева.

По принцип БНБ не се занимава с небанковите финансови институции, каквито са тези фирми, а само с банките. Компаниите за бързи кредити са в ресора на КФН.

Проблемът с бързите кредити стана особено актуален през последните месеци. Стотици хора се оплакаха, че трябва да връщат в пъти повече пари, отколкото са взели. Една от фирмите дори си позволила на базата на заявление за кредит, без подписан договор за него, да бъде отпуснат и след това да претендира за лихвите по сумата.

Вчера председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев заяви, че се подготвят изменения в закона относно потребителските кредити и кредитните институции. Обмисля се максимална лихва от 60% по тях.

Проверката се прави в изпълнение на правомощията си от отдел "Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите" при Върховна административна прокуратура.

Това е втора проверка на БНБ в рамките на месец. Първата бе за печатницата на БНБ. Вчера от прокуратурата обявиха, че там няма нарушение и няма да бъде заведено дело.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини