От х:

Днес в x:

Край с Рекординг. СЕМ ги заличава по тяхна молба

Телевизия "Рекординг" спира излъчване

Хасковската кабелна телевизия Рекординг изчезва от пазара по решение на съвета за електронни медии /СЕМ/. С решение №190 от 24-ти септември СЕМ заличава регистрацията за телевизионна дейност на „Рекординг“ ООД, както и програма „ТВ Рекординг“ с общ политематичен профил. Разпореждането на СЕМ изисква от октомври кабелните оператори да спрат разпространението на телевизията по своите съобщителни мрежи.

Цялата процедура е стартирана по искане на управителя Кирил Вълчев. Заявлението за прекратяване на дейността е внесено на 4 септември, като към него е приложен протокол от Общото събрание на съдружниците. Пред Haskovo.net Вълчев обясни, че пристъпва към закриването, понеже телевизията е губеща. Новинарските канали на кабеларките винаги са били губещи, но се компенсирали от приходите от такси на абонати. Последната кабелна мрежа на Рекординг обаче е била продадена преди малко повече от година, с което постъпленията секват, а разходите на телевизията остават. Вълчев бе категоричен, че рекламата не може да покрие дори малка част от тези разходи. Просто местният бизнес не иска да се харчи. Съдбата на журналистическия екип на „Рекординг“ остава неясна. Опитът ни да установим контакт с програмния шеф Маринела Филипова бе неуспешен. Изразяваме готовност да публикуваме и нейното мнение.

Спирането на Рекординг означава край на една от най-старите и престижни медии в града и първата кабелна телевизия на Хасково. Регистрирана е през 1993-та година, излъчва новини от 97-ма. В значителна част от тези 2 десетилетия, „Рекординг“ се конкурираше с местния „Юниън Телевижън“, които също поддържаха новинарски канал. Той обаче спря през 2004 година. Рекординг се оказаха по-издръжливи. През годините медията на два пъти преустановяваше дейността си за кратко, но винаги се изправяше на крака, било с друг екип или друг шеф. Собственици неизменно оставаха Кирил Вълчев и Господин Чонков. Желанието им за прекратяване на регистрацията обаче означава истински край. Формално той ще настъпи след изтичане на 14-дневния срок за обжалване на решението пред ВАС. Срокът тече от датата на уведомяването.

Само преди месец съществуването си прекрати и друга традиционна медия за града - вестник „Новинар юг“, с над 20-годишна история зад гърба си.
С което медийният пазар в Хасково се сви непропорционално, на фона на 80-хилядното население. За местните проблеми остава да говорят само 1 радио /Дарик-Хасково/, 1 вестник/“Хасковска Марица“/, 1 телевизия /ЕТВ/ и информационни сайтове Haskovo.net,  Haskovo.info и хасковската секция на Dariknews.bg.
Извиняваме се на многобройните сайтове тип свежо.нет.

Любопитното е, че много по-малки градове от Хасково поддържат значително по-голяма медийна конкуренция. В съседния Кърджали например /43 хил.души/ за осведомяването на хората се грижат 3 всекидневника и един седмичник, 1 регионална телевизия и един офис на националната СКАТ. Вестниците си поддържат и сайтове.
2 радиа, 1 телевизия, 2 вестника и 5 сайта има в сходния по размери Пазарджик. В Перник пък има 20( ! ) информационни сайта, 2 вестника и един медиен канал.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини