От х:

Днес в x:

МВР и ДАНС „удрят” в 4 града за далаверите с 18-те млн. за „Белене”

Мащабна съвместна акция са започнали прокуратурата, ДАНС и МВР в четири града - София, Перник, Козлодуй и Белене.

Тя е по образуваното производство в началото на август във връзка с 18-те милиона лева, платени НЕК ЕАД за консултантски услуги по проекта АЕЦ Белене след спиране строежа на втората ни АЕЦ.

Според прокуратурата това е длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и умишлена безстопанственост.

В 08.30 ч. тази сутрин са започнали едновременни претърсвания и изземвания в 17 административни сгради и жилища в столицата, Перник, Козлодуй и Белене.

Според News.bg се претърсват и офисите на Риск Инженеринг. Риск Инженеринг се занимава с консултантски, проектантски, ремонтни, инженерингови, търговски и други дейности в областта на енергетиката и строителството. Малко след 14.00 часа агентите на ДАНС са все още в сградата.

Разследващите изнасят персонални компютри от офисите на компанията, чийто пресцентър е обявил, че няма да коментира ситуацията.

Незабавното стартиране на действията по разследването е наложено от получени от ДАНС в прокуратурата оперативни данни за предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото.

С оглед интересите на разследването и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения на лица, чието задържане се предвижда в хода на операцията.

Междувременно административният директор на "Риск инженеринг" разпространи съобщение, в което потвърждава, че тази сутрин прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП) са извършили проверка.

Собственикът Богомил Манчев, който е в задгранична командировка, е наредил на своите служители да окажат пълно съдействие на проверяващите.

Става ясно, че по време на проверката Манчев е бил редовно призован да се яви в СГП като свидетел. По обясненията на прокурорите проверката е свързана с проекта за изграждане на АЕЦ „Белене". От офисите на „Риск инжинеринг" са били предадени договори и финансово-счетоводни документи.

От компанията уверяват, че след завръщането си от чужбина Богомил Манчев ще огласи позицията си на специален брифинг.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини