От х:

Днес в x:

Евтиното хасковско зърно за Франция, тук – скъпото

Родното зърно е с отлично качество, но заминава за чужбина

Евтиното, но качествено българско зърно ще отпътува за чужбина, където въпреки тоталния срив на цените се изкупува много по-скъпо. Това обявиха родни зърнопроизводители по повод очакваното намаляване на цената на хляба, което изглежда няма да се случи. Преди дни шефът на най-големия производител в региона - Хлебозавод АД Хасково, Тодю Тодев, заяви че, зърното е евтино наистина, брашното също поевтиняло (7 до 10 % б.а.), но хлябът ще запази сегашните си цени. Другото било поскъпнало, като например маята, горивата и прочие консумативи. Сред тях Тодев посочи и тока, макар официално електричеството да е поевтиняло с около 5%.


В момента хлебозаводите работят с миналогодишните скъпи суровини, достигнали 480 лв. за тон жито. Новата реколта още не се изкупува. А в момента България е с най-евтиното зърно на света, което върви по 250-280 лв за тон. „Това е на ръба на себестойността“, коментира един от едрите зърнопроизводители в региона Тенчо Тенев. За себе си той е решил проблема - житото му ще замине за Франция, на чиято борса в момента върви по 356 лв за тон. Много негови колеги ще направят същото. „Започва дълбоката оран, есенното подхранване, сеитби. Трябват свежи пари, а житото е единственият ни актив и трябва да продаваме“, обясни Тенев. Според него причината за ежегодния мащабен износ на качественото българско зърно е картелно споразумение между малцината едри играчи на пазара, които искат да изкупуват на нищожни цени. Това е наследена политика от миналото, отпреди членството ни в Европейския съюз, но либерализираните пазари вече позволяват лесни продажби в чужбина, където цените са по-добри.


Тазгодишния ценови срив на пшеницата е заради голямата реколта от сезон 2013-2014 г в световен мащаб. Според международно проучване, в ЕС са добити 143 млн тона пшеница. Експортният потенциал на страните от Еврозоната обаче се изчислява на 23-24 млн тона. А само черноморските страни са готови да изнесат 37 млн. тона. Нашето зърно обаче е предпочитано заради високото си качество, твърди Тенев. През тази година пък добивите в Хасковско достигнаха впечатляващите 420 килограма от декар, което позволява сключването на мащабни сделки.

Единственият растителен продукт, който поевтиня реално заради ниските цени на суровината, е олиото. В сравнение с миналата година, мазнината падна с близо лев, което съответства на сринатите изкупни цени на слънчогледа. За тази година те са около 500 лв за тон, при близо 960 лв/т за миналата година.

Г. Христов

Тазгодишния добив е богат, но предлаганата за него цена е нищожна
Тържественото начало на жътвата привика в региона хора от правителството
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини