От х:

Днес в x:

Пазарът на коли в Кърджали-трошки и високи цени

Пазарът на коли втора употреба в Кърджали е залят с трошки на високи цени. Предлагат се предимно автомобили бракувани в Италия и Германия, като цената им тук е тройно по-висока от реалната.
Бизнесът е добре организиран, като в него са ангажирани араби, турци и българи. В Западна Европа има много автокъщи, в които срещу нищожни суми местните граждани се отървават от вече ненужните им автомобили. Предлагат се коли, чийто ремонт там би излязъл много по-скъп от стойността им. Собствениците на автокъщи предимно араби и турци си слагат няколкостотин евро печалба, в зависимост от модела и цвета на автомобила. Посредници с автовози докарват до Кърджали колите. И те си слагат 500 евро в джоба. В местните автокъщи отново цената се надува.

  Колите не идват на собствен ход, което би позволило да се установят дефектите. Докарани на автовоз те трябва да издържат тест от няколко десетки километра за да бъдат продадени.Слагат се добавки в резервоара и двигателя,за да не се установят дефектите.

  Вносът е предимно от Италия, където поддръжката на двигателите от местните шофьори е под всякаква критика. Има и внос от Германия, но цените са по високи, особено ако колата има документ за технически преглед.

  В Кърджали има истинска индустрия за освежаване и придаване на търговски вид на автомобилите. Това включва от изчукване  и боядисване на огънати ламарини,до „изпиране” на цялото купе.

    Най много се търсят немски марки автомобили. На почит са „Мерцедес”,  БМВ, ”Ауди”, ”Фолксваген”.

  Сервизите в града са задръстени от автомобили втора употреба.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини