От х:

Днес в x:

Първанов скочи на Станишев, чака БСП-2. Преглед на печата

Петъчните вестници отделят подобаващо място на събитията в Сирия - какви ще са последиците за България и доколко страната ни е готова да реагира  при военна операция срещу Дамаск.

„Възможностите за намиране на политическо решение за изход от кризата в Сирия не са изчерпани, смята министърът на отбраната Ангел Найденов.
"Считам, че тези възможности не са изчерпани, затова намирам за неуместно коментирането на военно решение", заяви Найденов пред журналисти, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Пред медиите той заяви, че България не притежава способности за непосредствено участие в преки бойни действия. Той се аргументира с декларираната от министъра на външните работи Кристиан Вигенин позиция,че България държи на политически диалог и намирането на политическо решение. По думите му, "независимо кой е източникът на химическата атака в Сирия той заслужава най-категорично и най-сурово наказание".
Найденов допълни, че страната има възможност да посрещне евентуална бежанска вълна от Близкия Изток..." - в. „Дневник".

„Очакваме разузнаването да каже дали ще има голяма бежанска вълна и други последствия за България.
Това обяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на съвместното учение "Шабла 2013" между военни части на България и Сърбия.
Той ще свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), но "на по-късен етап". "Ако се наложи България да участва в по-мащабни действия, тогава ще се наложи да го свикам по-бързо", допълни президентът.
Плевнелиев приветства това, че днес премиерът Пламен Орешарски свиква Съвета по сигурността към МС, за да бъде обсъдена ситуацията в Сирия. Плевнелиев ще изпрати главния секретар на президентството, за да научи с каква информация разполага изпълнителната власт.
"Употребата на химическо оръжие е недопустима в какъвто и да е аспект", допълни държавният глава. Според него международната общност трябва единодушно да осъди употребата на химическо оръжие, особено срещу мирно население...
"В първия работен ден на парламента - 4 септември, ще внесем за гласуване проекторешение - да се възложи на правителството обявяване на пълен неутралитет, неизпращане на български военни контингенти и формирования, забрана за предоставяне на територии, военни бази или цивилни съоръжения във връзка с евентуален военен конфликт в Близкия Изток."
Това заяви в Бургас лидерът на "Атака" Волен Сидеров..." - в. „Труд".

„Президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност, ако в Сирия започнат военни действия или ако се наложи България да участва в операция в региона. Той съобщи, че няма информация за каквито и да било искания към страната и не се налага свикване на КСНС. Главният секретар на президентството ще участва в Съвета по сигурността към Министерския съвет, който ще заседава в петък...
"Лично аз ще свикам Консултативен съвет по национална сигурност в по-късен етап, тъй като ние се договорихме с представителите на парламентарно представените политически сили, че темата на Консултативния съвет по национална сигурност, която предстои да се разглежда, ще бъде реформата в сектор „Сигурност". Ако обаче се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в каквато и да било операция, или ако стартират по-мащабни военни действия в региона, е възможно да реагирам бързо и да свикам Консултативния съвет по национална сигурност много по-рано от предвиденото, спрямо ситуацията. Към момента няма такава нужда", каза Росен Плевнелиев..." - в. „Стандарт".

„Опасявам се, че в Сирия може да се повтори това, което видяхме в Ирак. Увеличава се хранителната среда за тероризма, а ние трябва да я ограничаваме". Това заяви бившият президент на България Георги Първанов пред НТВ.
"Аз откривам много прилики със ситуацията в Ирак през 2003 година. Тогава направих изявление, в което заявих, че не подкрепям тази война, защото всяка война е тежко поражение за дипломацията", коментира Първанов. По думите му - „много пъти казваме „Хоп" преди да сме готови да скочим".
„Подкрепям изявлението на външния министър по отношение на Сирия - то е мъдро и национално отговорно. Той добави, че се надява този път да се помисли повече за стратегията за изход от войната. Според него реакцията трябва да е в зависимост от ситуацията и решението на ООН. „Бих препоръчал въздържание", добави той.
Попитан за бежанската вълна и проникването на терористи у нас, Първанов каза, че трябва да се направи разчет на възможностите ни, а те не са големи." - в. „Стандарт".

„Поради продължаващата ескалация на обстановката в страните от Близкия изток и Северна Африка, която създава силно повишени рискове за сигурността и личната безопасност, Министерството на външните работи настоятелно препоръчва на българските граждани да се въздържат от всякакви пътувания в страните от региона, и най-вече в Сирия, Ливан, Египет и Либия.
В случай на възникване на извънредна ситуация българските граждани, временно или постоянно пребиваващи в засегнатата страна, могат да се обръщат за съдействие към най-близкото дипломатическо представителство на Република България или на страна - член на ЕС, се казва в изявление на ведомството.
"Настоятелно препоръчваме гражданите да се регистрират в българските дипломатическите мисии по телефона или електронна поща. Предварителната регистрация е от съществено значение за своевременна реакция", пише още в съобщението.
МВнР напомня, че при рязко усложняване на обстановката възможностите за съдействие от страна на дипломатическите мисии са ограничени." - в. „Дневник".

Вестниците цитират и коментари президента Плевнелиев за ситуацията в страната и работата на изпълнителната власт.

„Правителството, за съжаление, все още бави важни реформи за обществото - като например пенсионната, и все още не е ясно кога тя ще бъде осъществена и завършена. Това заяви на военния полигон край Шабла президентът Росен Плевелиев, който наблюдава съвместното учение "Шабла 2013" между военни части на България и Сърбия.
Държавният глава подчерта, че кабинетът на Пламен Орешарски е необходимо в най-скоро време да излезе с отчет за свършеното през първите сто дни на управлението си. Президентът призна, че правителството е принудено да работи в изключително трудна среда на постоянни протести, на изключително ниско ниво на доверие както към кабинета, така и към политическите партии, държавните институции и политическата система като цяло и е поставено пред трудната задача да върне доверието на българското общество.
„Пенсионната реформа не трябва да бъде спирана, а трябва да бъде продължена - допълни той. - Надявам се правителството да излезе с отчет за свършеното в първите сто дни, който да бъде публичен, така че не президентът да дава своята оценка, а народът и обществото да направят своята обективна и вярна оценка за случващото се в България.
Според президента длъжни сме да постигнем консенсус по темата с еврофондовете 2014 - 2020 и договора за партньорство, за да можем легитимно да управляваме европейските пари до 2020 г...
Според държавния глава други важни реформи, са свързани с демографския проблем на нацията, както и сектор сигурност, енергетика..." - в. „24 часа".

„Длъжни сме да постигнем консенсус по решаването на политическата криза, в която нацията се намира, по важните реформи, които трябва да бъдат продължени, а не спирани. Визирам пенсионната реформа - тя не трябва да бъде спирана и замразявана. Тя трябва да бъде продължена. Визирам реформите в здравеопазването, където се наливат 3,5 милиарда лева със съмнителен ефект - преди 10 години България е давала 1 милиард", добави той...
„Надявам се много, всички политици, включително и правителството, да излязат от ежедневното противопоставяне, от битките, които се водят на всички нива и да дадат отговори на най-важните въпроси, които народът постави на дневен ред от началото на тази година", каза президентът..." - в. „Труд".

„Президентът Росен Плевнелиев се възползва от призива на социалистите и предложи своя редакция на националните приоритети, около които да се обединят партиите. В сряда се разбра, че БСП ще внесе в парламента декларация за съгласие по най-важните приоритети пред страната, сред които демографският срив, Изборният кодекс, антимонополното законодателство, усвояване на европейските фондове.
Към гореизброените приоритети Плевнелиев добави и продължаването на пенсионната реформа, като се обяви против намеренията на управляващите да замразят увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране от следващата година. Сред неотложните национални задачи постави и реформата в здравеопазването, като отбеляза, че в системата на здравеопазването се наливат 3.5 млрд. лева със съмнителен ефект, докато преди 10 години България е давала 1 млрд. лв. Другите важни приоритети по думите му са сектор сигурност и енергетиката, които не фигурираха в списъка на левицата. "Длъжни сме да постигнем консенсус по решаването на политическата криза, в която нацията се намира", подчерта държавният глава..." - в. „Сега".

„Президентът Росен Плевнелиев планира да даде начало на три дебата по модела на гражданския диалог, който беше проведен в София от вицепрезидента на Европейската комисия Вивиан Рединг.
Пред журналисти в Шабла президентът уточни, че първият дебат е планиран за средата на септември и той ще бъде по темата пазарна икономика, корупция, монополи и действия в защита на гражданските идеи за борба с монополите, корупцията и олигархията.
"Там ще бъдат поканени всички - и тези, които протестират срещу президента, и тези, които подкрепят правителството, и тези, които протестират срещу правителството, и ще им бъде даден глас", уточни Плевнелиев.
Вторият дебат ще бъде посветен на темата за медийна свобода, а третият - на правораздаването..." - в. „Дневник".

Всекидневниците отделят място и на вътрешнопартийните процеси в управляващата БСП.

"Сега на "Позитано" има няколко души, които мислят, че всичко им е позволено. Когато си на ръба, а потенциалът на управление е скромен и трябва да мислиш как да оцелееш във властта и да провеждаш реформи, не можеш да си позволиш груби кадрови решения", каза Първанов, който беше лидер на БСП преди да поеме президентския пост.
Според бившият държавен глава БСП поставят прекалено голям акцент върху кадровите назначения в службите. По думите му не трябва да се променя механизмът на назначенията в НСО и НРС, а да остане сегашната схема на максимална съгласуваност и споделена отговорност между правителството и президента. "Тази позиция е от преди Росен Плевнелиев да е президент и няма да й изменя в сегашното си качество", каза Първанов по повод намерението на управляващото мнозинство да отнеме правомощия на държавния глава при назначенията в службите. Това според него „не звучи отговорно". - в. „Стандарт".

„Управленските решения в БСП се взимат в много тесен и нелегитимен кръг, а някои от първите действия в началото на работата на кабинета навяват мисъл за влиянието на икономически кръгове. Това мнение изрази в интервю за Нова телевизия президентът на България между 2002 и 2012 г. Георги Първанов.
Той призова правителството да прояви характер, когато от партийните централи идват грешни решения като уточни, че повечето са от БСП, отколкото от коалиционния партньор ДПС. "Позитано" да не се крие, да не бяга от своята отговорност за решенията, които предлага, обърна се Първанов към лидера на партията Сергей Станишев...
Георги Първанов заяви, че подкрепя правителството и иска то да изкара мандата си, защото е предприело нелоши управленски ходове. Смущава го обаче, че политическото  ръководство на БСП е отстъпило от политическите ангажименти, поети преди изборите. Висят във въздуха въпроси като премахването на плоския данък и бъдещето на АЕЦ "Белене", заяви Първанов..." - в. „Дневник".

„Георги Първанов се залавя да рециклира проекта АБВ, но под нова форма - чрез мрежа от дискусионни клубове...
Въпросният проект бе създаден от още действащия държавен глава през 2010 г. като широко лявоцентристко движение, но бе посрещнат на нож от "Позитано" 20 и година след това бе замразен.
Първанов прекрати едногодишното си смирение след последния конгрес на столетницата и вчера открито оспори лидерството на Сергей Станишев в БСП. На форума през май м.г. бившият президент оттегли доброволно кандидатурата си за поста партиен председател. Вчера обясни, че го е направил заради задкулисните манипулации по време на конгреса. Той подложи на остри критики сегашното ръководство на БСП и отбеляза, че Станишев е пропуснал много възможности за едно елегантно оттегляне, което щяло да укрепи партията...
„Председателят на БСП няма полезен ход. Той е в един своеобразен цугцванг, опасявам се, че това се отнася и за БСП", заяви Първанов. И отбеляза, че соцпартията е достигнала тавана си и вече не е толкова голяма партия, нито като членски състав, нито като влияние..." - в. „Сега".

„Създаването на нова лява формация зависи преди всичко от БСП, защото нейна е отговорността да отговори на очакванията на левите избиратели."
Това заяви във Враца зам. председателят на червената партия Янаки Стоилов. По думите му БСП се нуждае от радикална реформа, защото ако не е на нивото на своите отговорности, наистина ще се създадат предпоставки за алтернативна социалистическа партия.
Стоилов не вижда смисъл в това да се търси самоцелно раждането на нова лява формация и на това отгоре да се правят социологически прогнози за влиянието на неродения Петко.
По повод обвиненията на Георги Първанов, президент на България 2002 - 2012, за задкулисните решения на управляващите, Стоилов призна, че и на него му се е случвало да търси действителните инициатори и мотиви за някои решения.
„Но трябва все пак да се вземе предвид, че БСП не управлява самостоятелно, затова критиките трябва да се отправят и към ДПС", уточни депутатът..." - в. „Стандарт".

Отговорът на ставащото в средите на управляващите от страна на ГЕРБ също е сред темите на всекидневниците.

„Парламентарната група на ГЕРБ ще обсъди вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, каза Лиляна Павлова...
Една от първите теми, които ще коментираме, е вотът на недоверие, ще обсъдим това още на първото заседание на нашата парламентарна група. Имаме усещане, че протестите ще се усилят и сме категорично за предсрочни избори, заяви Лиляна Павлова.  Ще бъдем конструктивна опозиция, имаме внесени много законопроекти, каза Лиляна
Павлова. Ще има изключително активна законодателна дейност. Ще настояваме не само в участие в комисиите, но и да получим участие в ръководството на комисиите. Конкретно в кои, ще обявим през септември. Ще бъдем конструктивна опозиция, за важни теми, социални, сме говори за дебат, но с ясно поставени цели, каза още Павлова. 
Безкрайно озадачен съм от деболокожието на управляващите, каза народният представител от ГЕРБ Александър Ненков. Те постоянно говорят за прозрачност, а каква е реалната ситуация? За 3 месеца те успяха да направят от парламента най-скъпо струващия затвор. Това е олицетворението на прозрачност. Какво стана със Закона за ДАНС, и по много прозрачен начин се извърши много прозрачна поправка "Пеевски"? Говорим за избирателен кодекс, но някой виждал ли е едно изречение от този кодекс или някакви параметри от него. Бил готов, но нито казват какво има в него, ще бъде приоритет, но кога - 2016 г. или преди парламентарните избори? Някой да е казал, че сега ще го разглеждаме. Говорят за назначения. За 3 месеца се оказа, че половината назначения, даже един зам.-министър, се оказа, че не е знаел, че е бил назначен, други се оказаха много адекватни като в "Митници". Не мога да скрия разочарованието си. Ще ги призова - да не се правят, че работят в името на народа, а да си подадат оставка, да се направи нов изборен кодекс или да се действа по сегашния и да се отиде на избори, каза Ненков..." - в. „Сега"

„Уважавам мнението на бившия президент г-н Георги Първанов, но няма как той да прехвърли личната си кадрова грешка с издигането на Сергей Станишев, без един ден трудов стаж, за лидер на БСП. Това заяви за Фокус лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.
Думите му бяха в отговор на изказването на държавния глава от 2002 до 2012 година, че „самият Борисов трябва да признае, че съжалява за подкрепата, която даде на Станишев на конгреса през миналата година".
„Съгласен съм с това, което Първанов казва, че БСП вече не е голяма, а пък още по-малкото - и социална партия. Ние винаги сме казвали, че там има една организирана група, клика, която разпределя постовете в държавата, която управлява нелегитимно, непрозрачно, в сговор с националистите от „Атака", което ще е много тежък проблем за Станишев и в европейски и във вътрешен план", заяви Бойко Борисов..."   - в. „24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини