От х:

Днес в x:

Цифровизацията оставя голяма част от страната без две национални телевизии

В някои части на България ще се върне времето, в което телевизията беше лукс и по обед нямаше излъчвания. Това ще се случи отново заради цифровизацията. Сигналът на две от националните телевизии БНТ и bTV ще бъде спрян в доста райони на страната. Прекъсването се налага, тъй като ще се подменя системата от антени на връх Христо Ботев във връзка с преминаването от аналогов към цифров сигнал.

В малките населени места също няма да могат да гледат двата  канала, тъй като спирането ще засегне  всички 254 ретранслатора за bTV и 285 - за БНТ1. 

Гражданите ще могат да гледат националната телевизия от  17 часа до 9 часа на следващия ден. За Община Велико Търново без програма, освен пряко приемащите от Ботев връх ще останат и селищата, получаващи сигнал от ретранслаторите Килифарево, Въглевци, Войнежа и Вонеща вода, както и кв. "Чолаковци", който остава само без bTV. Хората могат да пренасочат  антените си  към ТВ кула Арбанаси, откъдето на 21-и канал може да се приема аналогово bTV, а на 7-и канал - БНТ1. 

Цялостното преминаване от аналогова към цифрова телевизия ще се забави, тъй като не са проведени тръжните процедури за доставка на декодерите за социално слабите.

Източник: inews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини