От х:

Днес в x:

Водолази заснеха рядък ”морски еднорог” (видео)

Невероятен шанс се усмихна на водолази до бреговете на Тасмания. На Майкъл Барон му се удаде да заснеме много рядък 30-метров обитател на морските дълбини, който учените кръстиха "морски единорог".

Голяма част от хората смятат, че нарвалите са еднорозите на морето. Те обаче грешат. Тази титла очевидно принадлежи на Pyrosoma, който виждате на снимката.

Подобно на всяко едно „легендарно" животно, снимките и на гигантските пирозоми са с ниска разделителна способност. За разлика от Бигфут или чудовището от Лох Нес обети, тези са 100 процента истински.

Истинският еднорог на океана представлява прозрачна цилиндрична колония, съставена от стотици, дори хиляди отделни организми, наречени опашнохордови. За разлика от повечето опашнохордови, които често се прикачват към океанското дъно, пирозомите се реят свободно из водата. Достигат дължини от няколко милиметра до няколко метра. Срещат се предимно в горните и по-топли пластове на океана.

Един подобен организъм е съставен от хиляди клонинги, като всеки един от тях може да се копира и да допринесе за развитието на колонията. За разлика от представителите на боргите, които са свързани мисловно, пирозомите са вплетени физически и дори споделят тъкани. Докато боргите живеят в големи и страшни кораби, пирозомите представляват този голям и страшен кораб. Цялата колония е оформена като голям напръстник с остър връх в единия край и отвор в другия. В някои случаи този отвор достига широчина до 2 метра – толкова, колкото да се промъкне цял човек."

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини