От х:

Днес в x:

Без таван за всички пенсии

От 1 януари 2014 г. да отпадне таванът за всички пенсии, а не само за новоотпуснатите. Около тази идея се обединили експертите в Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система късно в сряда. Според действащия Кодекс за социално осигуряване административно спуснатият максимален размер на парите за старини трябва да спре да съществува за излизащите в заслужен отдих след 1 януари догодина, но не и за тези до 31 декември 2013 г.

Това е дискриминация, категоричен е бившият социален министър и член на съвета Иван Нейков. На същото мнение е и бившият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Николай Николов, който не изключва ощетените да заведат дела още на 2 януари 2014 г. Разчетите на НОИ сочат, че отпадането на тавана за всички пенсии ще струва близо 120 млн. лв. на година допълнително на държавното обществено осигуряване (ДОО). За 2013 г. бюджетът на ДОО е малко над 9 млрд. лв. Сега най-високата пенсия е 35% от максималния осигурителен доход, или 770 лв. Получават я 52 512 души. „На повечето от тях ограничението реже до 100 лв., т.е. реалната им пенсия е до 870 лв.“, каза Нейков.

Максималният осигурителен доход за 2014 г. да стане 2400 лв. вместо сегашните 2200 лв., предлага Ася Гонева, изпълнителен секретар на КНСБ. Според сметките това ще вкара допълнително 37 млн. лв. в бюджета на ДОО. „Нещата трябва да се гледат в динамика. Хората, които биха получавали максимални пенсии, ще намаляват при всеки ръст на максималния доход“, заяви Григор Димитров, главен директор „Осигурителни отношения“ в Българската стопанска камара. За да вземат възможно най-високата пенсия, нашенците трябва да са внасяли максимални осигуровки през целия си трудов живот.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини