От х:

Днес в x:

Часовниковата кула с меден купол и английска гаранция

Лъскав меден купол украси старата часовникова кула

Меден купол ще доминира над централният площад "Атлантически", след като днес бе поставен върху възстановяваната стара часовникова кула. Основният корпус е от камък, следва дървен постамент, върху който идва 6-метровото медно украшение. Общата височина на цялото съоръжение достига 23 метра и веднага даде повод за сравнение с близко отстоящата джамия, също забила остър шпил в небето. Кулата обаче е по-висока и значително по-лъскава. Майсторът на медения обков Исмет Сабри даде 300 годишна гаранция на творението, щото нямало да ръждясва. Върхът на купола е железен, с височина 1.40 метра и е изработен от скулптора Господин Тенев-Гуспата. „Просто украса, може да служи и за гръмоотвод” обясни авторът на Баба Яга и Бухала пред общината.

Куполът е монтиран върху дървена основа изработена от фирма "Топчу". Тя е с формата на осмоъгълник със сечение 3.5 метра и именно на нея ще бъдат поставени часовниците. Те ще бъдат три и ще показват времето в три посоки. Четвъртата и без това е затапена от старата сграда на ДСК. Самото време ще има английска гаранция за точност. Часовниците са поръчани в Англия и ще бъдат доставени навреме за тържественото откриване на 8-ми септември. Предполага се, че ще показват точно, за разлика от българските си събратя в на главната улица.

Строежът на часовниковата кула започна точно на 8-ми септември миналата година. Идеята е на кмета Георги Иванов, който обяви, че иска да върне на Хасково един от символите му. Старата часовникова кула е била строена през 1837-ма година, но през 1916-та е било взето решение за нейното разрушаване. Причините остават неясни за поколенията. Новата кула е изградена изцяло от дарения, но стойността на проекта не бе оповестена.

Г.Христов

Куполът бе докаран със специализирана техника която затвори за кратко бул. "Раковски"
Монтажът продължи над 2 часа

Резултатът си заслужаваше

Гуспата увенчава купола с гръмоотвод
Поставянето се превърна в атракция за хасковлии
Старата часовникова кула и инициаторът за възстановяването и-кметът Георги Иванов
Първата копка бе на 8-ми септември 2012-та година
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини