От х:

Днес в x:

25 °C

Дали да се отглежда пауловния решават съветниците

Пауловния

Дали да се дадат 427дка  необработваема земеделска земя на търг за 25 години под аренда с гратисен период, ще умуват общинските съветници на днешната сесия.

В Община Първомай е постъпило инвестиционно намерение от „Липис Аква“ ООД Първомай, да залесят тези земи с „модерния“ дървесен вид пауловния. Рекламата на това дърво гласи, че може да се развива в слабопродуктивна почва, устойчиво е на местния климат, добър инструмент срещу ерозията е, след 8 година е достатъчно голямо, за реализиране на дървесината му, а междувременно листата му могат да бъдат използвани за фураж. Намеренията и проекторешението предизвикаха редица въпроси. Защо се налага да има 2 години гратисен период? Ако след втората година ползвателят прецени, че този вид не се реализира според предвижданията му, ще бъдат ли възстановени пропуснатите ползи? Защо е определен 25 –годишен период за аренда? Опасенията  са, че ако този дървесен вид издържи 25 години, при интензивността на развитието му, може да унищожи и изтощи почвата. Притеснения предизвиква и възможността пауловнията да се прехвърля и в съседните обработваеми площи.  А ако все пак е толкова перспективно отглеждането ѝ и общината има толкова много неизползваеми земи, не е ли по-добре тя самата да се заеме с такава дейност?

От друга страна тези 427дка са пустеещи земи, които не са успели да влязат в проекта за „Първоначално залесяването на неземеделски земи“ . След втората година – от 3 –тата до 7-та приходите за общината ще са по 30лв на декар, т.е. около 21 700лв на година, а след това по 45лв или 28 960лв за година. Отдаването на тези площи ще стане след търг и не е абсолютно сигурно по какъв начин ще се ползват.

Площите, които биха били отдадени под аренда и се намират в землищата на селата Драгойново, Брягово, Искра и не са включени в Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост през 2013г., за това първо трябва да бъде гласувано нейното допълване. Кметът на с. Дълбок извор не е дал съгласие да бъдат включени имоти от землището на селото след разговор с жителите.

 Картината се допълва от още 2 факта. Рекламата и реалността за пауловнията драстично се разминават според опита на няколкото човека, опитали се да я отглеждат в условията на Първомай. Периодът на арендата и размера на земите са част от изискванията, за да бъде финансира проект от еврофондовете. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини