От х:

Днес в x:

Румяна Тодорова е новият шеф на Здравната каса

Д-р Румяна Тодорова е новият управител на НЗОК. Това решение взеха народните представители на днешното пленарно заседание. Тодорова получи единодушна подкрепа със 101 гласа "за".
Другият номиниран д-р Динчо Генев получи 30 гласа "за", 2 "против" и 69 "въздържали се".
Преди гласуването и дебатите председателят на здравната комисия Нигяр Джафер изнесе пред народните представители доклад от вчерашното заседание на комисията относно изслушването на двамата кандидати.
Д-р Динчо Генев, кандидат на ДПС, акцентирал върху проблемите с болничната помощ, като приоритети на управлението на НЗОК е посочил предприемане на незабавни действия за координация с НПО-та и институции и възстановяване на договорно начало с БЛС. Въвеждане на електронна здравна карта и преразглеждане на медицинските стандарти са основни опорни точки в неговото изложение. Премахването на ДДС върху лекарствата и конкурентоспособността на няколко каси също според Генев са важни стъпки за подобряване дейността на Касата.
Стана ясно, че д-р Румяна Тодорова, издигната от БСП, предлага да се подготвят два пакета мерки: спешни и стратегически.

На изслушването е подчертала необходимостта от публично оповестен задълбочен финансов анализ на състоянието на Касата.

Фондовете да гарантират пълна прозрачност, а всички данни достъпни на сайта на НЗОК също влизат в нейните виждания за управление на НЗОК. Тодорова апелирала към надграждащ модел за финансиране на здравноосигурителната система, като част от здравните вноски да се разпределя към втори надграждащ стълб.
След това всеки от двамата кандидати бе представен чрез кратка биографична справка от съответния вносител на кандидатурата.

Представянето на Генев и Тодорова бе последвано от въпроси от страна на народните представители и към двамата. Малко депутати изявиха желание да разпитат кандидат управителите на НЗОК, а въпросите им се повтаряха с тези от изслушването пред здравната комисия.

И двамата специалисти обещаха да възстановят диалога между НЗОК и министерствата, съсловните и пациентските организации. Те поеха ангажимента, ако бъдат избрани на поста, да осигурят прозрачност на дейността на Касата чрез редовни публикации на всички обществено достъпни данни на сайта на НЗОК.

Тодорова използва възможността да попита от парламентарната трибуна къде са отишли парите, които като управител на Касата е спестила. Никакъв рамков договор не може да стане факт, докато не се излезе с ясна картина за това каква е ситуацията в НЗОК, оповести тя и допълни, че 2013 година е изключително рискова за Касата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини