От х:

Днес в x:

Хаосът в здравеопазването - има ли изход?

Лют спор избухна в сутрешния блок на БНТ относно уволнението на д-р Пламен Цеков от НЗОК.

Според д-р Емил Райнов, който е един от вносителите на решението за предсрочното освобождаване на Цеков, основанието е неизпълнение на служебните задължения. Така Райнов отговори на въпроса на бившия здравен министър Десислава Атанасова какво е конституционното основание за смяната на управителя на НЗОК.

Атанасова на свой ред нападна Райнов заради намерението на поста да бъде върната д-р Румяна Тодорова, която я управляваше по време на управлението на Тройната коалиция. Според Райнов по времето на Тодорва е имало 1,6 млрд. лева резерв в НЗОК и тя е била по-добре управлявана. Атанасова контрира, че това изобщо не е вярно и че точно по времето на Тодорова и на Райнов, който и сега е член на борда на НЗОК, е имало масови протести от страна на лекари и пациенти.

Водещите Аделина Радева и Марин Маринов директно казаха, че управлението на НЗОК в очите на хората изглежда така – идва ново управление, то сменя управителя на НЗОК и нещата в работата на касата не се подобрява. Радева дори откровено се възмути, задавайки следния въпрос на д-р Райнов: „Искате да кажете, че е имало период, в който НЗОК е работила нормално?”. Маринов пък даде и пример за работата на касата – човек с кожен проблем получава направление, влиза в болницата за биопсия, където му правят например и изследване за кръв, за урина. На седмия ден клиничната пътека свършва, биопсията не е направена и кожният специалист предлага на пациента да мине през частния му кабинет, за да се направи биопсията – колко пари струва това, попита Маринов. Атанасова отвърна, че понякога, за да получат финансиране, на болниците им се налага да заобикалят правилата.

В ситуацията се намеси д-р Райнов, който каза, че сега управлението иска прозрачност при НЗОК. Райнов обаче не отговори на въпроса трябва ли да падне монопола на Здравната каса. Именно демонополизацията е основна точка в афишираната от д-р Тодорова програма за управление на НЗОК. Атанасова добави, че монополът трябва да падне, но да има минимално осигурен здравен пакет.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини