От х:

Днес в x:

БАН дава награди за снимки на правописни грешки

Сн.: facebook.com

Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин” при БАН пусна Facebook страницата "Езикови справки“ и Twitter профил @ezikovispravki като част от кампанията "Написаното остава. Пиши правилно!”.

Целта на кампанията е овладяването на съвременния български правопис и насърчаването на правописната грамотност.

„Необходима е дългосрочна грижа за езика, насочена както към традиционните сфери на образование и медиите, така и към новите възможности за общуване в интернет, която да изгражда престижа на правилната употреба на писмения и говоримия български език“, обясни директорът на Института за български език Светла Коева.

Кампанията цели да провокира диалог по темата и да мотивира активните потребители на социалните мрежи да вземат участие в предизвикателството, като публикуват изображение на грешка, която са забелязали:

"Откривайте грешките навсякъде около себе си – в интернет, в надписи на витрини и магазини, в книги и списания – поправете ги и ги споделете с нас!"

Предвидени са поощрителни награди – Официалният правописен речник на българския език и специално изработени за кампанията стикери, с които ще се маркират груби грешки в публичната среда.

„Езикови справки” е услуга на Института за български език с половинвековна история.
Професионални езикови консултации езиковедите дават на тел. 0879 66 83 63.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини