От х:

Днес в x:

Божанов: Проблемът е, че Meta ги нямаше и не отговориха на въпросите за модерацията на Фейсбук

Отсъствието на Meta, и де факто отказът им да отговорят на въпросите, за мен е най-големият проблем. Подизпълнителите могат да имат своите дефицити, но фундаменталните пропуски в методиките и правилата, които позволяват тези дефицити да доведат до заглушаване на журналисти и други лидери на мнение, са на възложителя.

Това написа във Фейсбук бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от "Демократична България" (ДБ). Вчера, по искане на ДБ, в парламента се проведе изслушване на тема "Социалните мрежи в България – модериране на публикации и коментари, свобода на изразяване в интернет пространството и недопускане на цензура и изкривяване на обществените нагласи" в комисията по електронно управление.

По време на изслушването депутатите прочетоха становище от Meta - компанията майка на Фейсбук. От Meta защитиха TELUS, които са отговорни за модерирането на българското съдържание в социалната мрежа, и обявиха, че след много одити не са открили нищо нередно в дейността на компанията у нас. На свой ред от TELUS се оплакаха, че са изтощени от "заплахите" и "унизителни публикации". Двете компании заявиха, че не могат да дават информация за конфиденциални клаузи при договора им.

Първоначално комисията трябваше да се състои в 14:30 часа, а после заседанието беше отложено за 17 часа в почивката на Народното събрание, което беше претекст тя да приключи по-рано, тъй като дебатите бяха подновени в 17:30. По този повод заседанието приключи в рамките на 40 минути, въпреки че представители на TELUS International бяха пътували от Канада специално за изслушването.

Днес Божидар Божанов се извини на гостите за прекъсването на комисията "поради процедурни игри на колегите от другите групи" и ги призова да изпратят въпросите си днес до 15 часа, за да може ДБ писмено да ги зададат на Meta и Telus. 

"Готов съм да приема всяка критика към случилото се вчера, но смятам, че направихме възможното в сложната ситуация. С едно изслушване никой няма очакване, че ще се реши един системен проблем, но усилията няма да спрат. А той не е никак маловажен, защото свободата на изразяване е конституционна ценност", пише той. 

Депутатът адресира обвиненията, че заради парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и ДБ е пропаднал кворумът и за пореден път се е провалила съдебната реформа:

"Трябва да опровергая и твърденията, че заради това изслушване се е провалил кворумът. Депутатите, които бяхме на изслушването, нямаше да сме достатъчно за кворума, тъй като ГЕРБ и ДПС отказаха да се регистрират и саботираха пленарното заседание. Дори целите групи на ДБ и ПП да бяха в зала, не беше достатъчно за кворум при това поведение на ГЕРБ и ДПС."

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини