От х:

Днес в x:

Орязват Христо Ботев и Димитър Димов от учебниците. Отпада задължителната забавачка за 4-годишните

Стихотворенията "Майце си" и "Моята молитва" на Христо Ботев са отпаднали от учебниците, след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература, това обяви Анелия Клисарова, министър на образованието, на пресконференция, предаде БНР.

Тя заяви, че решението няма връзка с назначението на Мукадес Налбант за заместник-министър, тъй като проектът за промяна е от година и половина.

Според проекта, който не е окончателен, от учебниците отпада и романът "Тютюн" на Димитър Димов, като на негово място ще се изучава "Осъдени души".

“Майце си“ и "Моята молитва" пък трябва да отстъпят място на "Колко си хубава" на Христо Фотев.

Според промените остават само 4 стихотворения на Ботев – „На прощаване”, „До моето първо либе”, „Обесването на Васил Левски” и „Хаджи Димитър”. Липсват „Моята молитва”, „Майце си”, „Борба”. От Вапцаров пък са оставени само „Песен за човека” и „Романтика”.

“Не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб, посочи Клисарова. “За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове“, добави тя.

Сега авторите с повече произведения в програмата като Ботев и Вазов заемат голяма част от учебното време и често се налага произведенията на авторите след тях да бъдат “претупвани“.

Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват, каза министърът. "Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и усъвършенстваме. Най-чувствителната тема, разбира се, е по български език и литература. Има една тенденция, когато ние говорим за грамотност, не е важно само да ги научим да четат и пишат нашите деца, важното е да ги научим и да мислят, и да осмислят текстовете. При направените анализи от резултатите, когато има отворени въпроси, анализ на текста, нашите ученици страдат много".

4-годишните няма да ходят на задължителна предучилищна, заяви министърът на образованието Анелия Клисарова. По думите й - и двамата нови заместник-министри Мукадес Налбант и Атанаска Тенева ще отговарят за средното образование. За висшето ще бъде назначен още един заместник.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини