От х:

Днес в x:

Почина бащата на трабанта

В Германия на 91-годишна възраст в дома си почина известният немски конструктор Вернер Ланг. Той е един от създателите на култовия през соцвремената автомобил от картон "Трабант", съобщава Евронюз. Ланг бе в екипа, който създаде и подобряваше произвежданата в някогашната Германска демократична република евтина кола, продавана в целия соцлагер, а след падането на Берлинската стена стана един от любимите за колекционери на автомобили експонат. 

Неговият приятел Вернер Райнхелд разказва пред германски медии, че преди дни двамата са разговаряли, спомняйки си миналите времена, по време на традиционна среща на поклонниците на "Траби", както немците наричат гальовно колата. 

Вернер Ланг е "технически" баща на най-известният вариант на "Трабант" - Р601. това бе малолитражка с трицилиндров двигател и пластмасово купе, заради което хората го нарекоха "сапунерката". Първият "Трабант" слиза от конвейра на завода в Цвикау през 1957 година, а до 1990 година са произведени 2.8 милиона броя от колата. Кръстена е в чест на първия съветски изкуствен спътник на земята.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини