От х:

Днес в x:

Общината почна ремонт на монументалните пана на ул."Хр.Смирненски"

Ремонт на монументалните пана на шест блока на ул."Смирненски" започна общината

Община Димитровград започна от днес ремонт на монументалните пана, разположени на фасадите на шестте блока на ул."Христо Смирненски".

Още през януари Dimitrovgrad.bgvesti.net сигнализира, че творбите, изработени преди 40 години са напукани и се рушат от влагата.

Реконструкцията, която извършват фирмите "Мега ел 84" ЕООД  и "Ставио" включва запълване на фугите с пяна и лепило с фибри, поставяне на метални планки от неръждаема стомана и защитна козирка от горния край на паното.

Накрая монументалните произведения ще бъдат лакирани с два слоя, за да бъдат съхранени от дъжд и сняг, поясниха специалистите на място.

Припомняме, че след наша дописка бе сформирана комисия от специалисти, начело с главния архитект на Общината, която определи нуждата от извършване на ремонтни дейности на ценните за културата произведения.

Според работещите, поне по 3 дни ще отнеме реконструкцията на всяко едно от паната. Целият ремонт вероятно ще продължи близо 20 дни. Стойността му ще възлезе между 10 000 и 15 000 лв.

Припомняме, че паната са собственост на Община Димитровград. Поставени са върху фасадите на шестте блока по ул."Смирненски" през 1973 година. Техен автор е покойният български художник Атанас Яранов.

През 2010 година професори от Съюза на българските художници ги огледаха и препоръчаха реставрация и съхранение на ценните произведения на изкуството в Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Ремонтът се извършва с помощта на вишка
Метални планки ще придържат по-здраво паната
На ремонт ще бъдат подложени произведенията върху фасадите и на шестте блока
Всички пана върху блоковете ще бъдат обновени

Козирка ще защитава монументалните произведения върху жилищните сгради
Снимка от януари 2013 г. на едно от рушащите се пана на ул."Христо Смирненски"
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини