От х:

Днес в x:

Започна дело за неонацистки убийства, шокирали Германия

38-годишната неонацистка Беате Чепе застана пред съда в Мюнхен, за да отговаря за серия ксенофобски убийства в започналия днес голям процес - първи по рода си от 11 години насам, съобщиха БНТ и БТА. Чепе е обвинена в съучастие в убийството на 8 турци, един грък и германска полицайка между 2000 и 2007 г. Ако бъде осъдена, я заплашва доживотен затвор.

Беате бе доведена в съдебната зала, облечена с бяла риза и черно сако. Тя се появи усмихната и спокойна пред телевизионните камери, допуснати за кратко вътре, предаде bTV.

Обвинението твърди, че като член от неонацистка банда, 38-годишната жена е участвала в поне два бомбени атентата и 15 банкови обира. Двамата й съучастници - 34-годишният Уве Бьонхарт и 38-годишният Уве Мундлос, предполагаемите убийци, сложиха край на живота си през 2011 г., докато бяха преследвани от полицията след неуспешен обир.

Те и Беате били членове на дясноекстремистката групировка "Националсоциалистически нелегални". Техните действия се определят като едно от най-големите държавни престъпления, като мащабна атака срещу отвореното към чужденците германско общество, тъй като девет от десетте жертви са от чуждестранен произход. Подсъдими в процеса са още четирима души, обвинени в помагачество.

През 2011 г. германският канцлер Ангела Меркел обеща пълно разследване на серията убийства. "Близките на жертвите могат да бъдат сигурни, че Германия ще направи всичко, за да стигне до дъното на този случай", обеща тогава канцлерът пред медиите.

Близки на жертвите пристигнаха с автобус пред сградата на съда. Сред тях бе и Исмаил Йозгат, чийто 21-годишен син починал в ръцете му, след като бил застрелян с два куршума в главата. Пред входа на съда, обграден от телевизионни камери, бяха разположени десетки полицаи. Множество турски журналисти също пристигнаха за делото.

Над 600 свидетели ще бъдат разпитани от магистратите, а графикът на съдебните заседания е определен до януари 2014 г.

Очакванията обаче са, че процесът в Мюнхен ще продължи поне 2 години. И това изглежда вероятно, след като едва започнало, делото бе прекъснато заради искане на адвокатите на Беате Чепе. Те оспориха неутралността на председателстващия съдия.

Съдия Манфред Гьоцл заяви, че ще се произнесе по искането на защитата да си направи отвод до 14 май, предаде Асошиейтед прес.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини