От х:

Днес в x:

Брилянтна схема за купуване на гласове, законът безсилен

Най-вляво е шефът на РИК Хасково Таня Захариева, до нея е Силва Дюкенджиева от ЦИК

Брилянтна схема за купуване на гласове, при която законът се оказва безсилен, описа днес членът на Районната избирателна комисия в Хасково Димитър Цветков. Това стана в областната администрация, където бе пристигнала за обучение на изборните комисии членът на ЦИК Силва Дюкенджиева.

Цветков зададе въпрос към представителя на МВР на срещата – Ангел Цанков, дали полицията би могла да пресече така наречена „индийска нишка“. Той описа следната ситуация: „Влиза в избирателната секция едно лице, получава бюлетина с един печат и влиза в стаичката. После излиза, но подава на комисията бюлетина без печат. Какво правим тогава, след като е ясно, че ще изнесе от секцията редовна бюлетина? Може ли МВР да го претърси на място“, попита Цветков.

„Обявявате бюлетината за недействителна“, отвърнаха от ЦИК.

Цветков обаче разясни по-подробно схемата: изнесената подпечатана и редовна бюлетина попада в ръцете на съответният брокер, ситуиран в близост. Той попълва бюлетината, като отбелязва съответната партия и я дава на човек с купен глас. Човекът влиза в секцията, пуска в урната предварително попълнената бюлетина и изнася нова, редовно подпечатана. Така брокерът на практика налага желязна дисциплина и е сигурен, че се гласува за правилната партия, преди да плати за гласа. После в секцията влиза следващият, който на свой ред изнася нова, редовно подпечатана бюлетина. И така до изчерпане на финансовия ресурс. Как може да се прекъсне тази „индийска нишка“, поиска да узнае Димитър Цветков.

МВР не може да задържи даден човек в секцията, нито да го претърсва, защото ще ни обвинят в полицейщина, отвърна Ангел Цанков. Той допълни, че полицаят, охраняващ секцията, би могъл да предприеме действия, ако получи писмен сигнал от председателя на съответната секционна избирателна комисия. Проблемът обаче е, че докато шефът на комисията пише сигналът, човекът любезно може да му каже „довиждане“ и да си тръгне. С подпечатана бюлетина в джоба.

В изборния кодекс няма описана подобна хипотеза, призна членът на ЦИК Силва Дюкенджиева. Нейният колега, обучител за изборите - проф. Калинов от "Информационно обслужване", пък стигна по-далеч в признанията, като заяви, че всяка комисия трябва внимателно да преценява всеки случай. „Имайте предвид, че във всяка секция ще има по 10-12 наблюдатели. Ако пред очите им задържат и обискират човек, какво ще се случи? Комисията трябва добре да прецени дали по-малкото зло е да пусне няколко купени гласа, или да рискува да обявят всички бюлетини за фалшиви“.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини