От х:

Днес в x:

Извънземните, които живеят на Земята

През 2011 г. от Европейската космическа агенция изпратиха в космоса апарата TARDIS (Tardigrades In Space), на борда на който бяха „качени“ живи същества – едни от най-удивителните и странни същества, живеещи на нашата планета, т.нар. тихоходки (tardigrade). В продължение на 12 дни от своето пребиваване в космическото пространство те били подложени на всички неблагоприятни фактори, започвайки от рязката смяна на температурите и завършвайки с интензивното космическо излъчване.

Анализирайки експеримента, учените стигнаха до теорията, че тихоходките са едни от малкото форми на живот, които могат да останат продължително време в открития космос.

Тези животни са в състояние да живеят десетилетия без храна и вода, без да пострадат, могат да понесат температури, близки до абсолютната нула и превишаващи точката на кипене на водата многократно, коментират учените. Тихоходките са способни да преживеят въздействието на огромно налягане, каквото е налягането на водата в океана, както и пълно отсъствие на налягане – в космическия вакуум. Те могат също да възстановяват повреденото си ДНК, благодарение на което издържат на пряко въздействие на опасното йонизиращо излъчване, и имат възможност, в случай на нужда, да намалят съдържанието на вода в организма си до няколко процента.

Заради тези особености учените излизат със смело предположение. Те твърдят, че произходът на тихоходките спокойно може да бъде извънземен.

Всички споменати по-горе особености на тихоходките, чиито тела достигат дължина от 0.1 до 1.5 милиметра, могат да бъдат доказателство за извънземния произход на миниатюрните същества, коментират изследователите. Дори външния им вид е толкова странен, че бихте ги оприличили първосигнално на измънземни. Това е причината в началото на март представители на NASA да включат снимка на тихоходка в ежедневния мини конкурс "Astronomy Picture of the Day". Изображението, което виждате в началото на статията, е заснето с помощта на електронен микроскоп и след това е допълнително обработено с компютър.

Прилича ли ви чудното същество на снимката на извънземно? Предполагаме отговорът е положителен.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини