От х:

Днес в x:

България се нареди на 57 място в Индекса на човешко развитие

От 186 страни, които влизат в Индекса на човешко развитие на ООН, България се нареди в златната среда - на 57 място, съобщи БГНЕС.

На една позиция пред нас е Румъния, която е класирана на 56-то място. На първите три места тази година са Норвегия, Австралия и САЩ. В десетката се нареждат: Холандия, Германия, Нова Зеландия, Ирландия, Швеция, Швейцария и Япония.

Индексът на човешкото развитие на ООН оценява нивото на бедността, грамотността, образованието, очакваната продължителност на живота и други. Той е стандартизирано средство за оценяването на благосъстоянието и най-вече на детското благополучие. Индексът е разработен през 1990 година от пакистанския икономист Махбуб ул Хак и се използва от 1993 година в годишния доклад на Програмата на ООН за развитие.

Индексът на човешкото развитие оценява средните постижения на дадена страна в следните три основни аспекти от човешкото развитие:

1. Продължителност на живота и здравословен начин на живот, който се преценява според вероятната продължителност на живота към момента на раждането;

2. Знание или равнище на образованието, което се преценява според степента на грамотност на възрастните;

3. Жизнен стандарт

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини