От х:

Днес в x:

Езиковата и „В. Левски“ свиват разходите за енергия наполовина

Ръководителят на проекта инж. Даяна Добрикова

Почти наполовина – с 40 процента, се очаква да се свият разходите за енергия на двете хасковски училища – ГПЧЕ „Проф.д-р Асен Златаров“ и СОУ „Васил Левски“. Това стана възможно благодарение на приключилия проект за енергийна ефективност. Днес ръководителите на проекта, съвместно с представители на община Хасково обявиха края на ремонтните дейности. Те са приключени с 5 месеца по-рано от предвидения 19-месечен срок, заяви ръководителят на проекта Даяна Добрикова. Общата стойност на извършените дейности е 1 812 595.80 лв. Те включват саниране на сградите, както и цялостна подмяна на парните инсталации в двете училища.

„Проектът беше предизвикателство за нас, защото трябваше да се извършват строителни дейности в училища, в който едновременно с това има и учебен процес. Трябваше да направим синхронизирани графици, за да върви работата и да не се пречи на учебните занятия“, обясни Добрикова.

Присъстващите на брифинга помощник директори на двете училища потвърдиха, че по време на ремонтите не е бил изгубен нито един учебен ден. „Икономиите за енергия се усещат още сега, но не можем да кажем точно колко са“, обясниха от школата.

„Прогнозираната ефективност може да бъде съвсем коректно измерена едва след един цял отоплителен сезон“, уточниха шефовете на проекта.

Днес директорите на двете училища ще получат удостоверенията си за въвеждане в експлоатация. Предстои да се извърши одит на дейностите, след което да се подаде заявление до МРРБ за окончателното разплащане на проекта.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини