От х:

Днес в x:

Отново останахме вън от Шенген

ЕС отложи отново членството на Румъния и България в Шенгенското пространство, съобщи "Юропиън войс". Днешната среща на 27-те вътрешни министри в Брюксел обсъди искането на двете страни, но взе решение, че Букурещ все още не е готов да бъде част от зоната, предаде БГНЕС.

"Съветът реши, че въпросът ще бъде разгледан отново преди края на 2013", заяви ирландският министър на правосъдието, равнопоставеността и отбраната Алън Шатър, който председателстваше срещата. "Има редица членки, които имат куп тревоги", добави той.

Шатър настоя, че тревогите им са от политическо естество и че Европейската комисия счита двете държави за готови на техническо ниво.

В окончателното си изявление министрите предложиха двуетапен подход до края на годината. Това означава, че граничният контрол все пак може да падне - първо, на въздушно ниво, а след това сухопътно.

Холандското правителство вярва, че Румъния не е реформирала достатъчно системите си за правораздаване и правоприлагане и не прави достатъчно, за да гарантира върховенството на закона.

Германия подкрепи холандската позиция и допълни, че местните й правителства се затрудняват с потока от европейски мигранти, родени в Румъния, които търсят помощ във Федералната република. Но Шатър изтъкна, че опозицията на членството на двете страни се разширява отвъд холандските и германски кабинети.

„В някои сфери има слабости, например във функционирането на съдебната система, което ни пречи да кажем – премахнете границите”, каза германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, като предупреди, че вълна от бедни хора може да имигрират в Германия в търсене на по-добри социални услуги.

„Трябва да погледнем цялостната картина в страната от гледна точка на организираната престъпност, функционирането на съдебната система и корупцията”, добави германският вътрешен министър.

Австрия и Холандия също изразиха съмнения относно готовността на България и Румъния да се присъединят към Шенген.

Междувременно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че Берлин политизира процеса на присъединяване на България и Румъния към Шенгенската зона. Шулц посочи, че трябва да се изчакат докладите на Европейската комисия за напредъка на двете страни.

„Ние сме общност на права. Отхвърлям налагането на политически критерии”, заяви председателят на Европейския парламент.

Политическата обстановка в нашата страна е един от факторите, които са изиграли роля вече няколко държави да имат резерви към членството на България в Шенген. Това е заявил в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка, предаде БНР. Цветанов коментира, че няма как европейските партньори да не се вълнуват от ситуацията у нас и каза, че по време на днешното заседание, редица министри на вътрешните работи са проявили интерес - каква политика за сигурност ще следва България занапред и дали ще продължи досегашната линия на борба с престъпността.

Цветан Цветанов каза, че някои от колегите му са изразили готовност да подкрепят политиката на правителството по време на предстоящата кампания. Като друга, много сериозна причина България да е нежелана в Шенген, която е особено валидна за Германия, Цветанов посочи т.нар. социален туризъм и ромския наплив от България и Румъния към западните страни.

В следващите дни ще започнат срещи и консултации на експертно ниво, за да се търсят варианти за противодействие на този феномен, каза Цветан Цветанов. Той обясни, че въпросът е най-вече дали не става дума за организирани структури, които подготвят и осъществяват различните форми на злоупотреба със социалните системи на други държави.

Вътрешнополитическата обстановка в отделни страни, изборите за ЕП и не на последно място - увеличеният миграционен натиск от трети държави са други причини, които, според вицепремиера в оставка, отместват Шенгенското членство.

Цветан Цветанов не отрече, че при така създалите се обстоятелства, следващият най-ранен възможен момент за него вече е пролетта на идната година.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини