От х:

Днес в x:

Баба-мечта умилостиви женския март

Лъчезарна "баба" умилостивява "женския" месец

Младееща „баба“ показа нагледно как се умилостивява най-капризния месец в годината-март. Примерната стопанка излъска къщата си, простря червена тъкан на двора и увлече в песни и танци дечицата си, за които преди това се бе погрижила да са послушни. При вида на апетитната баба в смирено послушание изпаднаха и гостите на тържеството, сред които имаше и англичани от хасковския младежки център. Нищо чудно, че въпреки разбитите пътища, британците си чупят колите за да се заселват у нас. 

Ритуалът по умилостивяването на капризния женски месец се проведе по традиция в двора на Паскалевата къща в Хасково. В ролята на послушните и игриви дечица бяха малчуганите от танцов ансамбъл „Южняче“ на Васко Димов. Бабата-мечта пък бе хореографката Галина Щерева, която повече приличаше на манекенка, нежели на пенсионерка. Водещият Васко Димов обаче упорито я наричаше баба, ту „Марта“ ту на домакинството. Изборът на красавицата не бе случаен. Според народното поверие, Баба Марта не обича старите жени и затова обредните действия трябва да се извършват от млади невести, моми и деца. Според легендата, навремето една пастирка извела стадото си в последните дни на март, разчитайки че Баба Марта ще я дари с хубаво време, понеже е стара като нея. Като всяка жена и Бабата побесняла, че я считат за стара и замразила със студове и виелици пастирката и стадото и. 

Тържеството завърши със заемка от Сирни Заговезни -прескачане на огън. Всъщност някои смятат ритуала за автентичен за 1-ви март. Тогава във всеки дом се палело огън на двора, с много дим. После всички прескачат до три пъти огъня, с лице към изгряващото слънце, За да се очистят от зли сили и да се предпазят от болести.

Г.Христов

Бабата поведе хорото, като преди това захрани децата за да не ги хапят змиите
Мартенско замитане
Мартенско прескачане на огън

Мартенички за здраве и късмет

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини