От х:

Днес в x:

Екатерина Захариева най-обсъждана за служебен премиер. Преглед на печата

24 часа: Екатерина Захариева най-обсъждана за служебен премиер

Най-обсъждана за служебен премиер e Екатерина Захариева, която бе зам.-министър на регионалното развитие при Плевнелиев, а сега е главен секретар на президента, научи "24 часа".

Тя е магистър по право. За финансов министър сериозно било обсъждано името на подуправителя на БНБ Калин Христов, който преди дни отрече. Според слуховете Плевнелиев е сондирал мнения и за банкера Светослав Божилов, който преди време бе в управителния съвет на фондация "Отворено общество - България", а по-късно бе съакционер на СИБАНК.

 

24 часа: Любимецът на Максим го наследи като патриарх

Русенският митрополит Неофит е новият български патриарх. Той спечели с 90 гласа на втория тур на Патриаршеския избирателен събор. Вторият достоен кандидат - Ловчанският митрополит Гавриил, взе 47 гласа от общите 138.

Старозагорският владика Галактион, който бе третият кандидат за бялото було, получи на първия тур 22 гласа и отпадна. Той не присъства на събора поради двустранна бронхопневмония.

 

Труд: Президентството става Министерски съвет?

Президентът Росен Плевнелиев вероятно ще назначи част от своите съветници и секретари в бъдещия служебен кабинет, научи "Труд".

Най-споменаваното име за министър-председател е на Екатерина Захариева, главен секретар на администрацията на президентството. Тя има дълъг административен опит - работила е в министерството на околната среда и на строителството. Освен това се ползва и с доверието на държавния глава.

Друг негов служител - шефът на кабинета Цветлин Йовчев, е вероятният бъдещ вътрешен министър. Той е най-запознатият човек от екипа на Плевнелиев с работата на службите. Името му е обсъждано и за премиер, но тъй като дългият му стаж в контраразузнаването би породил обществени критики, засега плановете са да е само министър или най-много силов вицепремиер.

 

Труд: Делян Добрев: Бившата съпруга на Доган и синът на Христо Бисеров са назначени в ЧЕЗ

"В енергоразпределителната компания ЧЕЗ са назначени бившата съпруга на Ахмед Доган и синът на Христо Бисеров", заяви икономическият министър в оставка Делян Добрев пред bTV.

Той съобщи тези факти в коментар на информацията за назначаването на близкия до Румен Николов - Пашата Митко Каратиста в управлението на ЧЕЗ, като подчерта, че той не е назначен нито от него, нито от предшественика му Трайчо Трайков, нито от друга държавна институция.

Въпреки оставката правителството на Бойко Борисов продължава да работи със същия ентусиазъм, докато президентът Росен Плевнелиев не назначи служебен кабинет, заяви Добрев.

 

Стандарт: Бой по монополите, не избори

Бой по монополите, а не предсрочни избори. Този ултиматум постави протестът в София и още над 40 града на президента Росен Плевнелиев. От името на повече от 150 000 души в България, които излязоха на улицата вчера, столичните водачи дадоха писмено на държавния глава исканията на улицата. А те са: 41-ото народно събрание да довърши мандата си, за да приеме всички закони срещу монополите и високите сметки за ток, парно и вода. Дотогава да бъде избрано програмно правителство от политически независими експерти, в което задължително да има гражданска квота.

Стандарт: Оставката на кабинета отлага приватизацията

Оставката на кабинета отлага дълго подготвяни процедури за приватизация. Българска фондова борса-София (БФБ) и Агенция "Дипломатически имоти в страната" (АДИС) засега няма да бъдат продавани на частни инвеститори, научи "Стандарт". Причината е липсата на политическа воля поради ситуацията, която назрява в страната, коментираха запознати. По непотвърдена информация - заповедта за прекратяването на процедурата за приватизация на БФБ е разписана от принципала на борсата - Министерството на финансите. Това се случва броени дни преди очакваното официално обявяване на процедурата за продажба на фондовата борса, която понастоящем разполага с изготвени информационен меморандум, правен анализ и оценка. АДИС пък се отличава от останалите държавни дружества с доста апетитните си имоти, които привличат инвеститорския интерес.

Монитор: Болници отказват прием на пациенти

Болници отказват прием на пациенти, под предлог че нямат места в отделенията. Това научи „Монитор" от няколко сигнала на пациенти, върнати от различни лечебни заведения. Според експерти от пациентските организации заради орязаните лимити от НЗОК има неофициален бойкот от страна на болниците, които връщат случаите, които не са спешни.

Няколко болници, подкрепени от Българския лекарски съюз, скочиха срещу ръководството на Националната здравноосигурителна каса. Те настояват за смяна на цялото ръководство на институцията.

„Ние сме категорично против орязването на пари за болниците и на талоните за преглед при специалист, затова решихме да излезем на национален протест на 28 февруари", заяви шефът на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, който преди седмица заведе дело срещу НЗОК за 1 лев. Към неговото недоволство в четвъртък се присъедини и цялото ръководство на болница „Пирогов".

 

Преса: Неофит е новият български патриарх

Новият духовен глава на България се казва Неофит. За него са подадени 90 гласа, а за конкурентът му Гавриил - 47 гласа. Резултатите обяви митрополит Кирил. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти. Митрополит Йосиф, говорител на БПЦ, съобщи новината на събралите се пред храм-паметника ``Александър Невски``. Камбаните на църквата известиха, че страната вече има нов патриарх.

Нямаше избран патриарх на първи тур. Нито един от тримата кандидати не спечели 92 от гласовете на владиците. Според Устава на Българската православна църква този брой гласове се равнява на две трети и трябва да бъде постигнат, за да има избран кандидат. По неофициална информация преди 12 часа най-много гласове е получил Русенският митрополит Неофит - около 70. Тя се потвърди - за Русенския митрополит Неофит на първия тур гласуваха 72 от делегатите, за Ловчанския митрополит Гавриил - 43-ма от делегатите, а за Старозагорски митрополит Галактион - 22. Една бюлетина беше невалидна. Така валидните бюлетини станаха 137.

 

Сега: Стотици хиляди поискаха кардинална политическа и икономическа промяна

Стотици хиляди българи в над 40 града в цялата страна излязоха вчера на протест срещу бедността, монополите и партиите. Те категорично отхвърлиха предложения от политиците изход от кризата - служебен кабинет и предсрочни избори, и поискаха кардинална политическа и икономическа промяна. Според тях ситуацията няма да се подобри, ако не се измени конституцията и не се разширят възможностите за граждански контрол върху властта. Протестиращите са категорични, че вече нямат доверие на нито една партия. Обединеният комитет на протестиращите връчи на президента Росен Плевнелиев 23 искания, които бяха избистрени след много страсти в събота. Те варират от национализация на електроразпределителните дружества и промяна на микса, формиращ цената на тока, до преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система и възможност за отзоваване на депутати.

Дума: България въстана срещу всички и всичко

Няколко десетки хиляди българи излязоха вчера в столицата, за да протестират - срещу премиера в оставка, министрите му, монополите, политиците изобщо, бедността и системата. Никой не се нагърби да посочи точния брой на митингуващите. Минути преди 11 ч. хората започнаха да се стичат към две основни точки в София - Орлов мост и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕТ). Трета колона с протестиращи, представители на ВМРО час по-късно тръгна от НДК по бул. "Витоша".

Преди началото на шествието част от протестиращите, които започнаха шествието си от МИЕТ, бяха посетени от президента Росен Плевнелиев. Той бе посрещнат с освиркване и скандирания "Мафия" и "Иди си и ти", но благодари на недоволните за "активната гражданска позиция". "Да докажем, че вярваме в демократичните ценности и бъдещето на България. Ще работим заедно, президентството е отворено. Очаквам ви следващата седмица", обърна се към хората Плевнелиев. По-късно през деня от прессекретариата на президента съобщиха, че той е изпратил исканията на протестиращите граждани до Народното събрание, председателите на парламентарните групи, Министерския съвет в оставка, до членовете на Консултативния съвет за национална сигурност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини