От х:

Днес в x:

Представиха „Център за нашите деца“

Към настоящия момент няма избран изпълнител за строителството на „Център за нашите деца“ – каза арх. Добромир Спасов по време на публичното му представяне на 11 февруари в залата на общината. За сега са открити процедури за избор на изпълнител на строително-монтажни работи и осъществяване на строителен надзор по време на строителството, по които в момента се работи.

Архитектът е част от екипът, осъществяващ проекта. Той запозна присъстващите със същността и идеите му. На срещата присъстваха  кметския намесник в кв. Дебър Желязко Трифонов и жители на квартала, в който по решение на ОбС ще бъде построена сграда за настаняване на деца от семеен тип. Директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ Таня Налбантова присъстваше като представител на институция, ангажирана с предоставянето на този тип социални услуги.

Координатор на проекта е Деница Тултукова. „Център за нашите деца“ ще бъде осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общият му размер възлиза на стойност 817 285,40 лева и е с продължителност 24 месеца.

Основният резултат от изпълнението на проекта ще бъде построен и оборудван Център за настаняване от семеен тип, съобразен с насоките на Управляващия орган, вписващ се естествено в местната общност и отговарящ на съвременните практики на обособяване на пространства в резидентни услуги от водещите държави в Европа (Австрия, Великобритания, Испания).

Сградата трябва да се впише в архитектурната стилистика на мястото където ще бъде изградена- в северната част на двора на старото училище в Дебър. Разположението на помещенията в нея ще осигуряват домашна атмосфера и условия за живот, близки до семейните. Ще бъдат осигурени подходящи условия за живот на деца на различна възраст /над 3г./- лични помещения, помещения за ежедневни дейности и помещения за общи занимания, които ще бъдат удобни за наблюдение от страна на персонала.

Един от първите въпроси, поставени от гражданите беше кой и по какъв критерий ще избира децата за настаняване. Това ще е решение на социалните институции –отговори арх. Спасов. Очаква се Центърът да помогне на децата да се впишат в социалната среда, а местните да се сближат и активно да взаимодействат с тях. За целта се осъществяват  и тези мероприятия по публичност и информираност, извършва се координация между различни институции и неправителствени организации.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини