От х:

Днес в x:

Людмила Караславова показа на клуб „Емпатия" кой може да посвети стихове… на овца

Людмила Караславова се превърна в изненада за учениците от клуб „Емпатия“на ПГСС“Васил Левски“.  Младежите проведоха едно от заниманията си в библиотеката на читалище „Св.св.Кирил и Методий“. Търсеният от ръководителката им Дима Костова ефект,  бе децата да преоткрият читалището и библиотечното дело, да се срещнат с работещите там – Соня, Ани и Еми, да намерят „пресечната точка“.

В навечерието на Деня на влюбените библиотекарките  изнесоха кратък рецитал с любовна лирика, а след това запознаха учениците и с автора на стиховете – Людмила Караславова.  Людмила от своя страна им прочете, преведени от нея стихове на „шотландския Ботев“  Робърт Бърнс. „Любовта не може да бъде само към един другар или другарка, мъж, жена или гадже – както искате така го наричайте“. Тя може да е и към нещо много по- просто – каза поетесата и прочете „Елегия за мойта Мейл“. А Мейл за изненада на всички се оказа… овца. С нестандартното  си чувство за хумор и огромните си познания Людмила се оказа интересен събеседник. Тя покани клуба да посети стопанисваната от нея къща- музей на Караславовия род в Дебър. Наследник на най- известните местни творци, Караславова е не само поетеса и писател. Тя рисува, а с парите от продадените й платната, поддържа и ремонтира наследствената къща.

Учениците изгледаха и презентация за най-известните любовни двойки в литературата, историята, киното. Някои от тях като Тристан и Изолда чуваха за пръв път, за разлика от трагичните любови на Ромео и Жулиета и Орфей и Евридика.

Членуващите в клуб „Емпатия“ единадесетокласници придобиват различни социални  умения - да общуват, да се самоуважават, да ценят семейството и приятелството. Част от програмата им е свързана с това да опознаят езика на тялото. Целта им е да уважават и развиват културата на българския народ. А сама дума емпатия е синоним на съчувствие или способността на човек да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини