От х:

Днес в x:

След охраната: Ще учим афганистанците на война

Рота Кабул се върна от 6-месечна мисия

Българското военно присъствие в Афганистан ще продължи, но под друга форма. Наши военни съветници ще обучават афганистанската армия. Това заяви министър Аню Ангелов при разформироването на 7-ма рота, която изпълни 6-месечно бойно дежурство в афганистанската столица Кабул. 165-ма от 217-те военнослужещи в ротата бяха от Хасково, Харманли и Димитровград. Това бе последната афганистанска мисия за хасковското поделение, което иначе е едно от най-тясно специализираните в задгранични мисии. Тази му бе 9-та поред. Твърде вероятно е афганистанската им връзка да продължи, но в ограничения кръг на военните съветници.

Военното присъствие на България в Афганистан ще се запази до края 2014-та година. После ще се търси ново приложение на българската военна мощ, отговори уклончиво министър Ангелов, относно съдбата на високо специализираните в мисии поделения на БА, сред което е и хасковското. Вече имало споразумение, нашите да участват с медицински корпус на мисия в Мали в състава на многонационални сили на Европейския съюз в африканската държава. Ще останат ангажиментите ни и към КЕЙФОР/мисиите в Босна/ и дежурствата на ротите „Хелброк“, които са силите за бързо реагиране на ЕС.

Днес кабулската рота бе тържествено посрещната и изпратена в заслужена 24-дневна отпуска на централният площад „Свобода“.  Освен министър Ангелов, присъстваше и началникът на отбраната на България ген. Симеон Симеонов, командира на сухопътните сили ген. Нейко Ненов, генерали и адмирали. Всички бойци бяха наградени с почетен знак за участие в мисията, а десетки от тях получиха специални грамоти и предметни награди. Офицерството се сдоби с бинокли, сержанството – с ножове. За 6-те месеца мисия , хасковлии изпълниха 56 ескорта и 1200 дневни и нощни патрула по охраната на ключовото за сигурността летище в Кабул. Всички се върнаха живи и здрави. И побиха знамената на Хасково, Харманли и Димитровград насред афганистанската столица.

Преди заслужената почивка, героите от Кабул направиха почетен марш пред засипващото ги с овации гражданство на Хасково.

Г.Христов

Войсковата част бе тържествено разформирована от министър Ангелов
"Мисионерите" бяха видимо щастливи от завръщането в родния си град
Подп. Данчо Николов, зам. командир на националния контингент получи награда от министъра
Всички участници получиха почетен знак за мисията
Нашите армейци ще продължат със задграничните си ангажименти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини