От х:

Днес в x:

Нобелист обяви антиоксидантите за вредни при рак

Антиоксидантите не са безотказно оръжие срещу туморите, както досега се смяташе. Те дори могат да насърчат растежа им, ако злокачественото облазувения е в напреднал стадий и е образувал метастази. Това твърди Джеймс Уотсън, нобелов лауреат, биохимик и откривател на ДНК-структурата. Публикацията му е в сп. "Open Biology".

Антиоксидантите като витамин А и Е по принцип са полезни за здравето, защото пречат на нежеланите свободни радикали, виновни за стареенето на клетката. Това са молекули, които съдържат и кислород. Свободните радикали могат да бъдат и полезни, разкрива Уотсън. Имунната система ги произвежда целенасочено, тъй като те упражняват вредното си влияние и върху вируси и бактерии, които попадат в организма. Радикалите участват в контролираната клетъчна смърт - апоптоза. Това е физиологичен процес за самоунищожаване на клетката, който цели по-ефективното адаптиране на целия организъм към заобикалящата го среда.

Повечето препарати за химиотерапия, а и лъчевата терапия разрушават туморните клетки, като произвеждат свободни радикали, които водят до смъртта на раковите клетки. Туморните клетки обаче се делят много бързо. За да се защитят, около себе си създават концентрация на антиоксиданти. Оттам биохимикът прави извода, че този тип вещества не помагат на организма, защото са в полза за онези ракови клетки, които активно се делят. Твърде дълго време се игнорира факта, че в късния си стадий туморите показват високи нива на антиоксиданти, казва Уотсън. Приемането им с хранителни добавки само би влошило ситуацията. Затова в този етап туморите ставали практически недосегаеми за традиционните терапии.

Източник: bolenzdrav.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини