От х:

Днес в x:

Откриха защо жените напълняват с годините

По време на менопаузата активността на определен ензим, играещ главна роля в производството на мазнини, се увеличава, което води до затлъстяване

Въпреки че усилено се стремим да запазим нормалното си тегло, едно от най-неприятните неща, които идват с годините, е трупането на излишни килограми.

Учените откриха каква е връзката между килограмите и годините при представителките на нежния пол.

След менопаузата активността на определен ензим, играещ главна роля в производството на мазнини, се увеличава.

Познат като Aldh1a1, ензимът е причината да натрупваме по-голямо количество опасни мазнини около органите, известни като висцерална мастна тъкан.

Това може да е причина за развитието на диабет от тип 2, сърдечни болести и рак и се произвежда от ензим, който се натрупва предимно у жените, когато се консумира богата на мазнини храна.

Изследователите от Държавния университет в Охайо открили, че женският хормон естроген потиска ефекта от опасния ензим.

Недостатъкът е, че когато жените вече са в менопауза, нивото на хормона драстично намалява, а Aldh1a1 е свободен да вилнее в организма, което води до натрупване на килограми.

Концентрирайки се върху Aldh1a1, специалистите може да разработят ново лечение срещу затлъстяване при жените, сподели Олиана Зиозенкова - асистент професор по човешкото хранене от Университета в Охайо.

За да проверят дали натрупването на висцерална мастна тъкан има общо с нивата на естрогена в женското тяло, учените премахнали хирургически яйчниците на мишки.

Щом животните вече не можели да произвеждат естроген, организмът им започнал да произвежда ретинолова киселина, което води до образуването на висцерална мастна тъкан.

"Оказва се, че естрогенът предпазва женските мишки от затлъстяване, свързано с хормони или нездравословна храна", разказва д-р Зиозенкова.

"Това означава, че естрогенът потиска активирането на хормоните, свързани с напълняването, и веднага щом жените навлязат в менопауза, висцералната мастна тъкан започва да се увеличава", продължава изследователят.

Проучването е публикувано в януарския брой на сп. "Диабет", предаде Дейли Мейл.

Източник: ВестиБГ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини