От х:

Днес в x:

Осигуряват заплатите на хематолозите с парите на домовете за сираци

3,2 милиона лева за децата в риск ще бъдат отклонени за финансирането на кръвните центрове. За това алармираха от Националната мрежа на децата. Според организацията бюджетът на здравното министерство по пера предвижда догодина персоналът в детските домове да намалее с 460 щатни бройки, а икономиите, вместо за децата, ще отидат за кръвните центрове.

 
Ние сме сериозно притеснени, че продължава тенденцията спестените средства от домовете за деца да не се инвестират в дейности за децата, а да се пренасочват, пише в съобщение на Националната мрежа за децата. Според организацията, същата тенденция се наблюдава и миналата година.

Общият размер на държавното и общинско финансиране за домовете за 2011-а е било 65,6 млн. лева при 72, 4 млн. за предходната година. Разликата от закритите домове е в размер на 6 милиона и 600 хиляди лева и потъва в централния бюджет, констатират от неправителствената организация.

От Националната мрежа за децата настояват Министерството на здравеопазването да спазва поетите ангажименти в Националната стратегия за деинституциализация, които предвиждат освободените от закритите домове пари да се влагат в социални услуги, предотвратяващи изоставането на деца.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини