От х:

Днес в x:

Роженските мечки предизвикват Бистришките тигри (видео)

Янко Николов е оператор на 2-метровия телескоп на обсерваторията в Рожен, студент по астрономия в СУ и член на Сдружението на младите учени в България. Според него не е толкова фатално затварянето на обсерваторията и това, че 16 учени ще останат без работа, а ударът за науката. Месечната издръжка на Рожен е равна на един полет от София до Варна с правителствения самолет, твърди младият учен пред bNews

Национална астрономическа обсерватория в Рожен сформира футболен отбор с цел да събере допълнителни средства за финансиране на научната си дейност.

В първия си двубой "Роженските мечки" искат да се изправят срещу тима на „Витоша-Бистрица", в който е картотекиран и премиерът Бойко Борисов, както можете сами да видите в официциалното обръщение на Янко Ноколов.

Последните три години Рожен страда от сериозен недостиг на средства. През 2010 г. бяха отпуснати допълнително пари за функциониране. Няма индикации това да се случи тази година и затова ние търсим алтернативни начини за набавяне на средства. Затова искам да ви представя нашия футболен отбор "Роженските мечки". Идеята ни е чрез предаване на телевизионните права и с продаване на билети да допълваме бюджета на обсерваторията", заявява той.

Отборът на „Роженските мечки" е съставен от млади учени и докторанти. През деня са тренировките, а нощно време ще бъдат самите наблюдения и нашите изследвания.

Вчера министър-председателят определи като спекулации твърденията, че Обсерваторията в Рожен затваря врати.

„Тя всяка година затваря, но досега не е затворила", подчерта Борисов. Попитан все пак тази вероятност не го ли смущава, премиерът отговори: „Не е затворила, затова не ме смущава".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини