От х:

Днес в x:

Законен ли е 111-метровият пилон в Рожен?

111-метровият пилон с българското знаме в местността Рожен се изгражда в терен, който не е природен парк и построяването му е напълно законно. Това обясни в "Денят започва" Симеон Караколев - председател на фондация "Наследство в бъдещето".

Темата предизвика сериозен обществен отзвук в последните дни. Караколев заяви, че става въпрос за 200 квадратни метра ливади, в които винаги е влизала селскостопанска техника и със сегашната дейност не се застрашава терена.

Според блогъра Асенр Генов трябва да се провери дали съоръжението отговаря на всички законови изисквания и какво е финансирането на проекта.

"Байрякът е хубаво нещо, но категорично не си заслужава врявата, защото да противопоставяме патриотични чувства, традиционни чувства на мордерността, в която живеем, е контрапродуктивно. От това страда обществения разговор, но има чисто формално-прави въпроси, на които трябва да бъде даден отговор при такава крупна, мащабна дарителска и инвестиционна идея. Ако става дума за земеделски земи, дали е променен статутът им, за да се разреши подобно строителство? На земеделски земи може да има само преместваеми съоръжения, а това в никакъв случай не е такова. Участието на държавни предприятия сред дарителите като НКЖИ поставя въпроса за това дали не е премината границата на отношенията между държавните фирми и частната инициатива", каза в "Денят започва блогърът Асен Генов.

"Не виждам никаква адекватна реакция срещу издигането на този пилон със знамето в Рожен. Същината на този дебат не е в това законно ли е или не, а някакви естетически възприятия на хора, които не харесват изразяването на този тип патриотизъм", заяви в "Денят започва" икономистът Георги Вулджев.

Вчера от Екоминистерството потвърдиха, че поземленият имот не попада в границите на защитени територии.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини