От х:

Днес в x:

Събират подписи за обявяване на ДПС за антиконституционна партия

"Атака" започва събирането на подписка в парламента за сезирането на Конституционния съд за антиконституционност на ДПС. Това заяви лидерът на партията Волен Сидеров на пресконференция днес. Националистите ще изпратят и писмо до президента и омбудсмана да сезират от своя страна Конституционния съд, предаде БТА.

Поводът е изявлението на Ахмед Доган за Балканската война по повод скандала в Кърджали с почетното звание за ген. Делов. Лидерът на ДПС заяви, че има необходимост от нов общ прочит на историята на Балканите.

Според Сидеров, Доган сравнява Балканската война с Възродителния процес.
"Когато оспорваш една от тези войни, ти оспорваш българската държавност. Очевидно освобождението на България от господството на Османската империя за Доган не е нещо положително", коментира лидерът на "Атака".

По думите му ДПС застава на страната на неоосманистката политика и обявява освобождението на Кърджали за нещо лошо. Според Сидеров това е върхът на цинизма и антибългарската политика на ДПС. Той настоя за пълен обществен, медиен и политически бойкот на ДПС и призова президента, премиера и председателя на Народното събрание да вземат отношение по този въпрос.

Утре "Атака" ще внесе проектодекларация по темата, която ще настоява парламентът да обсъди в сряда.

По-рано днес министърът на културата Вежди Рашидов, който макар и етнически турчин, е отявлен критик на Ахмед Доган, заяви иронично по повод изказването му: "Доган не се коментира, той е полубог".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини