От х:

Днес в x:

Есенна депресия - да се хванем за оранжево!

Ето още един начин да преборим депресията. Освен, че е оранжева, тази пълнена тиква ще достави радост и на готвача, и на лапачите

Необходими продукти:
* 1 тиква
* 4-5 ябълки
* 1круша
* 2 с.л. стафиди
* 5 сушени сини сливи
* 1/3 ананас
* 1 киви
* 1 дюля
* 2 банана
* 1 портокал
* 1 ч.ч.едро смлени орехи
* 5 с.л. мед
* 2 с.л. ром, коняк, вино или нещо друго според предпочитанието
* захар 5 с.л. /според вкуса, продуктите също според големината на тиквата/

Избирате си тиква с размери, подходящи да изпечете тиквата цяла във фурната, по възможност широка и ниска, за да се опече добре. Отрязвате капаче отгоре и издълбавате семките. Пълните тиквата с нарязани на парчета плодове – по възможност различни цветове и вкусове, мед, захар, ако предпочитате може да добавите и канела. Но плодовете дават предостатъчен колорит и на вид и на аромат. Дори захарта може да се спести.
Слагате тиквата в тава, в която наливате 2 пръста вода и печете до готовност във фурната на 200 градуса. Ако е нужно се долива вода в тавичката или в тиквата. Преди да се извади се маха капачето и се поръсва със захар и орехите и се пеква така да се карамелизира.
При сервирането режете като торта и резените стават отгоре с вкусна ефектна карамелизирана плодова смес.

Оказва се, че цветът на храната има значение, тъй като ни подсказва какво ще е въздействието му върху нашето здраве.

Оранжевите плодове и зеленчуци намаляват депресията, а зелените помагат при стрес.

Есента е най-депресиращият сезон, когато рязко се покачват самоубийствата и употребата на антидепресанти, предаде БГНЕС. Лекарите обаче препоръчват да заложите на естествените продукти, за да избегнете страничните ефекти на хапчетата.

Най-ефикасни срещу депресията през мрачните дни до края на годината са оранжевите плодове и зеленчуци. Те съдържат витамин C, което възстановява кръвното налягане, покачващо се при стресова ситуация.

Сладките картофи, сушените кайсии, морковите и портокалите са полезни за организма по това време от годината. Те са богати на магнезий и са естествен мускулен релаксант. Бадемите също са подходящи, заради съдържанието на витамини В и Е, които укрепват имунната система и вдигат кръвното.

Зелените зеленчуци и плодове пък компенсират недостига на магнезий, успокояват мигрената и намаляват умората. Спанакът е най-добрият антидепресант, а подобен ефект имат и броколите и зелето. Те са като "електроцентрала" за витамини, които помагат за възстановяването на организма по време на стрес.



 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини