От х:

Днес в x:

Янко Станоев е носител на тазгодишната литературна награда

Янко СТаноев получава наградата си от кмета на общината

Янко Станоев е носителят на тазгодишната национална награда за проза „Георги Караславов“.  Събитието беше уважено от председателя на Съюза на българските писатели Николай Петев, роднини от различни поколения от родовете  Караслвови и Гуляшки, обществени дейци и граждани. По традиция, преди връчването на награда, гостите поднесоха цветя на паметника на Георги Караславов, изработен от Любомир Гуляшки. Един от наследниците на рода и домакин на събитието Иван Караславов, разказа на присъстващите историите на националната литературна награда и на паметника на Писателя. Гостите посетиха къщата музей на Караславови, посрещнати от живеещата и грижещата се за нея в момента Людмила Караславова. Музейната сбирка очарова посетителите .

Церемонията по връчването на наградата за проза започна с представяне на тазгодишния призьор от Николай Петев. Янко Станоев  е автор на повече от 20 книги - романи, повести, разкази. Носител на множество литературни награди, той в последно време “пробва въображението си да описва страни и градове, където никога не е стъпвал. И да разказва истории, в които сам не е участвал” .Роден е в село Долна секирна, Пернишко. Автор е на около 20 книги с художествена проза. Между тях „Неандерталецо мой“,„Домашни истории“‘ „Децата на Афродита“, „Двойникът“, „Танцът на сатирите“ Носител е на литературни награди. Българският игрален филм „Левакът“ е създаден по мотиви от „Неандерталецо мой“. Станоев има две дъщери.

Националната награда писателят получи от кметът на общината Ангел Папазов, а Иван Караславов му връчи статуетка и грамота, с която Янко Станоев става носител и на приза на местните читалищни дейци„Муза“.

По време на тържеството беше отбелязана и 80-годишнината на още един творец от рода Караславови- Слав Христов. Ученици от гимназиалните класове прочетоха негови стихове и получиха аплодисменти за изпълненията си от публиката. Участието им разчупи протоколния характер на събитието и беше повод много техни връстници да бъдат в залата.  Съпругата на поета Анета Караславова, синът му Георги и някои от  внуците му бяха сред гостите. Внуците на Андрей Гуляшки и деца на скулптора  Любомир, Андрей и  Димана, обешаха да изработят пластика, която през следващите години да съпътства връчването на националните награди за проза „Георги Караславов“ и за поезия „Слав Караславов“.

На 25 октомври от 18 часа в Ритуална зала, местното дружество на писателите ще отбележи 10 години от началото на дейността си. Много изненади за писателите и гостите обещава председателят му Кръстю Грозев.

Теди Кирякова

Анета Караславова - съпруга на Слав Хр. Караславов

В градината на Караславовата къща

Николай Петев

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини