От х:

Днес в x:

Мутробарокът е чалгата в архитектурата

Мутробарок е стил в архитектурата, при който отходната тръба на сградата(с фекалиите) се излива или в морето, или на улицата, или в двора на съседа. (цитат интернет)

Новият профил на строителния предприемач определя днешното многообразие в градската архитектура на България - от класиката до така наречения мутробарок.

Това каза в интервю за БТА арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България /САБ/ в навечерието на Световния ден на архитектура - 1 октомври.

За разлика от плановата икономика, когато се правеше обемно-пространствено проучване на средата, сега се работи на парче, каза арх. Бакалов. Всеки се стреми да направи, ако може със златна дограма една къща, за да може се изпъчи над другите, допълва той.

На въпрос коя част от София би определел като Меката на мутробарока, той заяви: "Няма да говорим за квартал "Лозенец", и под витошката яка. Мутробарокът е израз на обществото ни, той е чалгата ни и това е реалността".

"Сега създаваме асоциация на творческите съюзи в България и се надяваме, че с обединени усилия ще можем да наложим повече естетика в живота ни", допълни той.

По думите на председателя на съюза спадът в строителство се е отразил пагубно на гилдията. Работа намират само хората, които са приближени на главните архитекти. Над 70 процента от колегите нямат нито един проект за последната година, каза арх. Бакалов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини