От х:

Днес в x:

Пенсиониран енергетик от Смолян отделя пари за книга за атомната енергия

Макар и само със 100лв. Марковски е готов да поеме каузата в защита на атомната енергия

Пенсиониран енергетик от Смолян е готов да отдели 100лв. от пенсията си за преиздаване на книга, посветена на атомната енергетика в България.

Анастас Марковски  е убеден, че дори така, обществото може да  разбере какво богатство имаме в лицето а АЕЦ “Козлодуй”, както и какво ще загубим ако не построим “Белене”.  

Книгата “АЕЦ 50 "ДА" и "НЕ" е издадена в ограничен тираж през 1994г. от Т. Атанасов, Н.Бузин и Т.Тодоров и дава отговори на всички въпроси, свързани с производството на енергия от атомни централи, както и оценка на плюсовете и минусите.

Марковски, чийто живот е преминал в електрифицирането на Родопите, е твърд привърженик на развитието на атомната енергетика в България.

Готов е да учреди и фонд, който да финансира преиздаването на книгата, но според него е нужно изданието да се редактира, за да може на достъпен за широката аудитория език, да се обяснят положителните и отрицателни страни от АЕЦ. Марковски се обърна за съдействие към Областния комитет за организиране на референдум относно бъдещето на атомната енергетика и  АЕЦ “Белене”. 

Той е категоричен, че без АЕЦ, България не само ще потъне в мрак, а и ще стане вносител на три пъти по-скъпа енергия от Турция и Румъния. 

Според него трябва да се направим всичко възможно да се съхрани АЕЦ ”Козлодуй”, както и да се построи АЕЦ „Белене”

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини