От х:

Днес в x:

Какви храни пробутват на децата?

В храната на децата ни има твърде много мазнини, сол и захар. Тази констатация не е нова. Новото е, че покрай футболното първенство нездравословните храни се популяризират още повече: чрез реклами, атакуващи най-малките.

"Много от препоръчваните на феновете храни са истински калорийни бомби", заяви в Бундестага председателката на фракцията на германските Зелени Бербел Хьон. От партията настояват да се спрат рекламите, насочени към деца под 12-годишна възраст.

В рамките на специално проучване са били изследвани продуктите, чиято реклама залага на еуфорията покрай Европейското първенство по футбол. Изследването е установило, че половината от проверените храни съдържат по повече от 500 калории на 100 грама. Експертите подлагат на критика обстоятелството, че опаковките, разкрасени с футболни мотиви, са насочени директно към децата. Производителите се опитват да "обвържат" клиентите с продукта си и чрез различни акции за трупане на точки, събиране на карти с футболни мотиви и прочие.

Хамбургерът е по-доходоносен от ябълката

Една от най-порочните практики е съдържанията на храните да се изписват с дребни букви, които не всеки може да прочете, респективно - да разбере какво има в съответния продукт. Защитниците на потребителите отдавна критикуват рекламирането на съдържащи много захар и мазнини стоки като "здравословни". В началото на годината организацията "Foodwatch" подложи на проверка 1 500 предназначени за деца храни. Изследването е установило, че с тези храни балансираното хранене е на практика невъзможно.

Причината за всичко това е елементарна, отбелязват от "Foodwatch" - с продажбата на плодове и зеленчуци няма как да се спечели много, докато при хамбургерите, чипса и безалкохолните напитки нещата стоят по-различно. С други думи: не се рентира да предлагаш здравословни продукти. Защото ако при продажбата на плодове и зеленчуци маржът е по-малко от 5 процента, при нездравословните храни той може да надхвърли и 15 на сто.

Тези обстоятелства карат все повече експерти да се присъединят към апелите, отправяни от организациите за защита на потребителите - за точен индикатор на съдържащите се в съответния продукт вещества, под формата на светофар. Става дума за просто и разбираемо указание - зеленият светофар означава, че храната е подходяща за деца, а червеният предупреждава за съдържанието на нездравословни вещества. Всеки знае, че прекомерната употреба на сол е непрепоръчителна най-вече за децата. Което означава, че чипсът например тутакси би се сдобил с червен светофар.

Спекулирането с идолите

При захарта, солта и мазнините решаваща е дозата. Точно в това отношение потребителите биват заблуждавани, особено по време на футболното първенство - чрез използването на известни лица за рекламата.

Привличането на младежки идоли за реклама е напълно обяснимо от икономическа гледна точка. Но като се има предвид, че половината германци страдат от наднормено тегло, клиповете с футболни звезди, представящи прекалено сладки или прекалено солени храни, са при всички положения спорни. Неуместно е спортисти, които са пример за тренирано тяло, да рекламират стоки, които са неподходящи за децата.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини