От х:

Днес в x:

3 години условно за Калина Илиева

Бившата изпълнителна директорка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева беше осъдена на 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

Самата Илиева, която днес заяви, че е само със средно образование се призна за виновна и поиска споразумение. Така самото дело продължи по-малко от три часа. Около час бе необходимо на защитата и прокуратурата да стигнат до такова споразумение, което след това Софийският районен съд одобри. Така със сигурност вече е доказано, че фондът, която управлява милиарди близо година и половина се е управлявал от човек със средно образование и фалшива диплома.

Калина Илиева, която все още не е навършила 32 години, управлява ДФ "Земеделие" от август 2009 г. до октомври 2010 г. Това е ведомството, чрез което българските фермери получават финансово подпомагане по линия на държавните помощи по предприсъединителна програма САПАРД, по мерките от Общата селскостопанска политика (ОСП) и Общата рибарска политика (ОРП) на Европейския съюз (ЕС), както и от Програмата за развитие на селските райони. Само последната е за 3,2 млрд. евро, а всички програми, които е ръководила са за 6 млрд. евро.

Съдът се мотивира, че престъплението, което е извършила не е довело до имуществени вреди и затова одобри споразумението. До днес тя беше и с чисто съдебно минало и неосъждана, майка е на малко дете. Съдът отмени и мярката й за неотклонение, която беше най – леката възможна "подписка". Калина Илиева се е съгласила и ще плати и всички разноски по делото, които са малко над 1 400 лв. И прокурора по делото Виктор Тарчев смята, че наказанието, което получи Илиева отговаря и на закона, и на морала. И пред съда и пред журналистите той посочи, че ако Илиева беше поискала съкратено съдебно следствие, тя щяла да получи наказание "пробация".

Припомняме, че срещу Калина Илиева бяха повдигнати обвинения, че сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия, както и че е представила пред Министерството на образованието още четири фалшиви документа, свързани с образованието, за които обаче няма данни кой ги е съставил. Ако прокуратурата успееше да докаже обвиненията, Калина Илиева можеше да бъде осъдена на 8 години затвор.

В обвинителния акт се твърдеше, че в периода от 30 септември до 28 ноември 2007 г. , Калина Илиева е съставила неистински документ – диплома за висшист на нейно име. Обвинението сочеше, че Илиева е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелство за завършено висше образование, издадено на 4 октомври 2007 г. в гр. Берлин, от Професионално висше училище по техника и икономика, за придобита квалификационна степен "Магистър", по специалност "Икономическа комуникация". Илиева беше обвинена и за това, че на 28 ноември 2007 г. , когато е подала документи, за да започне работа в Министерство на образованието и науката (МОН), съзнателно е използвала 4 броя фалшиви документи като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието. Делото съдържаше 7 тома с документи, събрани от СРП.

През октомври 2010 година Управителният съвет на ДФ "Земеделие" освободи от длъжност Илиева. Тя беше уволнена, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, представяйки болнични листове за тумор. Прекият й началник - министърът на земеделието Мирослав Найденов научи за бременността й чрез медиите. До съмненията за истинността на дипломата й от Висшия институт по техника и икономика в Берлин се стигна, след като политици повдигнаха въпроса, че тя няма нужното образование за заеманата длъжност.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини