От х:

Днес в x:

Не закриха забавачката в Корен, откриха нова в „Орфей“

Общинският съвет в Хасково не гласува днес предложението на кмета Георги Иванов за закриване на детската градина в с. Корен. Основно възражение срещу закриването дойде от Иван Панайотов – шеф на групата съветници от ГЕРБ и началник на инспектората по образование.

Според данните в докладната записка забавачката в селото се посещава средно от 10 деца дневно при изисквани минимални 12 малчугани в група. Според Панайотов обаче от началото на следващата година влиза в сила изискването за задължителното обучение на петгодишните, което ще увеличи броя на децата. Освен това според него в предложението на кмета не е посочен вариант за извозване на малчуганите до градината в Малево. „Освен всичко друго днес е 1 юни, нека не закриваме детски градини“, каза Панайотов.

След неговото изказване думата взе кметът Георги Иванов и обяви, че оттегля предложението си за закриване на забавачката в Корен. Той обаче предупреди, че пред септември този въпрос отново ще бъде на дневен ред и ако децата се окажат недостатъчно, все пак ще се пристъпи към закриване.

В предишната точка от дневния ред Общинският съвет реши да се открие нова детска градина на име „Ежко Бежко“. Тя ще се помещава в дома за деца без родители „Надежда“ на ул. Пловдивска“ №1. Съображенията за откриване на ново детско заведение са, че градината в „Орфей“ е пренаселена, в нея са записани 317 деца“ и не може да поеме всички желаещи. Към момента в града 2882 деца посещават 16-те забавачки. Подадените молби от родители за приемане на децата им в детски заведения пък са 635.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини