От х:

Днес в x:

Матурите под ключ заради притеснителни зрелостници

Те са притеснителни и трябва да бъдат пазени от "смутители"

За пръв път в историята на новото българско образование, държавните зрелостни изпити ще се проведат „на тъмно“ без безпристрастният поглед на обществото, в лицето на медиите. По инструкция спусната до всички регионални инспекторати, по време на матурите по БЕЛ в понеделник, ще бъде забранен достъпа на журналистите на територията на цялото училище. Досега, журналистите снимаха в учителските стаи получаването на запечатаните пликове с темите за матурата, изборът на тема и отварянето и. Не и този път. Какво става и как става, ще се знае само от заетите в сферата на образованието и от самите зрелостници. 

Официалните обяснения за рестриктивната мярка са „притеснителните зрелостници“. Наличието на външни хора смущавало тяхната концентрация. Те не можели да се съсредоточат и да дадат най-доброто от себе си. Учениците, които пък повторно/или пък за пореден път/ се явяват на матури, можели да бъдат „изложени“ пред обществото ако попаднат в обективите. 

Случайно или не, безпрецедентната забрана идва след като две поредни години има скандали с матурите по БЕЛ. През 2010-та година гръмна скандал с изтекли предварително теми за матура по български език. Служител от образователното ведомство научил и споделил с дъщеря си трите варианта за изпита. През 2011-та година пък, варненски учители споделиха с медиите, че в изпитния тест има грешка-изречение посочено за вярно измежду 4 варианта, всъщност било объркано. По предположението на учителите оттогава, никой няма да признае грешката, защото тя била допусната на най-високо ниво в образователната йерархия. 

Перманентно пък пък възникват въпросите как се взимат матурите по БЕЛ от ученици от смесени или изцяло малцинствени училища, които не използват български дори в ежедневното си общуване. 

Не са малко и обвиненията в дисбаланс между оценките от матурите и приемните изпити в университетите. Много ВУЗ-ове допускат вход с матури, но според университетски преподаватели, тройката например, се получава по-лесно на зрелостният изпит отколкото на редовен приемен изпит в университета. 

Каквито и проблеми да възникнат този път, те ще си останат вътре в системата или поне виновниците за разгласяването ще бъдат държани максимално далеч. Крехката душевност на зрелостниците пък ще бъде съхранена.  

От 2211 12-класници подлежащи на задължителен зрелостен по БЕЛ в понеделник, 130 не са допуснати до участие заради двойки. Втората задължителна матура по свободно избираем предмет ще е в сряда, 23-ти май. Началният час е 8 часа. 

В същите дни но от 10 часа, са и изпитите за прием в профилирани гимназии след седми клас. Изпитът ще е от две части. В първият модул се прави външно оценяване на знанията от прогимназиалния етап, след което има втора специализираната част, предназначена за кандидатстване в елитните гимназии. На теория един седмокласник може да влезе в профилирана гимназия и само с първия модул, но шансовете му са по-големи ако получи точките и от двете части на изпита. 7-класниците ще разполагат с два часа и половина чисто време за своя изпит. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини