От х:

Днес в x:

Готова ли е Европа за гражданска война в Гърция?

Дойде време Европа да се замисли за “немислимото” – завръщането на комунизма и фашизма.

Вероятно всички помним какъв беше крайният резултат последния път, когато комунисти и фашисти трябваше да си поделят парламента. Условията в Гърция днес започват зловещо да напомнят Ваймарска Германия в последните й години, пише "Forbes".

Важно е да се подчертае, че това, което се обърка във Ваймар, имаше по-малко общо с расовата ненавист или дори с икономическа криза, а по-скоро се дължеше на кризата на национализма.

Екзистенциалните въпроси след краха на Втория Райх бяха “Какво остана от Германия?” и “Сега накъде?” Същите въпроси сега си задаваме и за Гърция, където два дни след изборите триумфират крайнолеви и крайнодесни партии.

Проблемът на Гърция е преди всичко политически, не икономически, отбелязва изданието. Хаосът там обаче представлява двойна заплаха. На първо място политическата нестабилност застрашава мира и сигурността в Европа, а на второ – еврото и еврозоната.

Всичко това обаче би могло да прерасне в истински катаклизъм, ако в Гърция се стигне до гражданска война. Въпреки че все още е рано да се правят такива апокалиптични прогнози, Западът трябва да се готви и за най-лошото.

“Бурето с барут” в Гърция е дяволски просто – военните, продължава изданието. За разлика от повечето страни в Европа, Гърция има прекомерен военен бюджет и изключителни въоръжени сили. Гърците пък имат всички основания да гледат на военните като решение на икономическите и политическите проблеми, които нито политическите преговори, нито германският натиск могат да разрешат.

Гърция обаче няма геополитическо пространство, за да излее агресията си. САЩ не биха позволили гръцко-турска война, малко вероятно е да се разрасне и конфликтът с Македония. Затова е напълно реалистичен сценарият с гражданската война, заключава изданието.

Евентуална гражданска война в Гърция обаче е много по-сериозна заплаха за Европейския съюз и еврото от всеки друг трансграничен проблем. Колапсът на обществения ред е призракът, който виси над съставните части на Европа.

Подобен развой на събитията ще предизвика нова яростна атака на медиите срещу Италия, Испания и Унгария, както и ще повдигне въпроса дали нацизмът не се завръща.

Най-важният въпрос обаче е дали европейците ще стоят безучастно, при условие, че доверието на инвеститорите е на ръба.

Евентуална гражданска война в Гърция ще даде импулс за излизането на страната от еврозонота, но дори един такъв ход няма да успее да създаде политическа и икономическа “карантина”, отбелязва изданието.

Много вероятно е Гърция да се превърне в провалена държава. Бруталната истина е, че Гърция не успя да докаже, че може и трябва да съществува като суверенна политическа единица.

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини