От х:

Днес в x:

Близнаците, осъдили прокуратурата, или как се гради кариера върху нещастието

Георги и Йонко: две години с белезници незаслужено

Случаят с близнаците от Хасково Георги и Йонко Илчеви, които осъдиха прокуратурата, отново нашумя през последните дни. Двамата поискаха обезщетение от по 100 000 лева, хасковският окръжен съд им определи по 40 000 лева за почти двете години, прекарани зад решетките по обвинение, за което бяха оправдани. Те чуха „невинни“ от магистратите в Хасково, от апелативните съдии, както и от Върховния касационен съд.

След повече от 5 години между тежките зъбни колела на смазващата правосъдна система, прокуратурата и близнаците смениха местата си в съдебната зала. Сега обвинители са Йонко и Георги. На подсъдимата скамейка е прокуратурата.

Как се стигна дотук?

В средата на 2006-а държавното обвинение ги изправя на съд за убийството на баща им Радослав Илчев. Прекарват 2 години в ареста, докато окончателно са оправдани за смъртта на баща си Радослав.

На 13 май 2006 година 51-годишният тогава Радослав Илчев напуска дома си в Хасково. 2 седмици по-късно от язовир в местност край града изплува разложен труп. Ръцете му са вързани зад гърба с дебело въже. На шията му виси въже, което е завързано за бетонен блок от тротоар.

Мъртвият има 2 брака и 5 деца.

След развода с първата си съпруга Лиляна, която е майка на Георги и Йонко, Радослав се жени за Жулиета, но се разделя и с нея година и половина преди да бъде открит мъртъв. Причината е, че често злоупотребява с алкохол и тормози семейството си. Многократно е пребивал втората си съпруга Жулиета.

Така Радослав остава сам и ненужен. Не поддържа близки отношения с децата си, между които са братята близнаци от първия му брак Георги и Йонко. Те се занимават с животновъдство.

Три дни след зловещата находка в язовира близнаците са арестувани, вече като основни заподозрени за убийството на баща си. Тезата на прокуратурата е, че са умъртвили по особено жесток и мъчителен начин баща си Радослав и са действали като съизвършители. Братята са тикнати в ареста и остават там почти 2 години, отделени от жените и децата си.

Основен свидетел срещу тях е чеченецът Даурий Христов. Той също е сред разпитаните за убийството на инвалида. Даурий е съпруг на природената сестра на близнаците Дамяна, която е от втория брак на баща им.

Зетят на Радослав Илчев е познат на полицията. Има две присъди за грабежи, а след задържането на близнаците в дома му са открити тротилови шашки, незаконен пистолет и взривни вещества.

Въпреки че никой от близките на близнаците не вярва да са убийци и надлежно го казват пред криминалистите, Йонко и Георги са оставени за постоянно в ареста. Двамата страдат от тежка форма на диабет и имат решение от ТЕЛК за инвалидност. По време на престоя им в ареста заболяването се влошава.

Дни след ареста на Георги и Йонко майка им Лиляна изчезва също така мистериозно, както и баща им. Тялото й е открито на пътното платно под надлез "Родопи" в Пловдив. Становището на разследващите е самоубийство.

Така само в рамките на седмица бащата и майката на Георги и Йонко умират, а те продължават да гният зад решетките по обвинение, че са убили баща си.

Близнаците Георги и Йонко преживяват много тежко смъртта на майка си, за което научават в ареста. Здравословното им състояние допълнително се утежнява. Докато са в ареста, три медицински експертизи сочат, че двамата не могат да пребивават в ареста, защото се нуждаят от медицински грижи. Въпреки това молбите им за по-лека мярка са отхвърляни. Животът на съпругите на двамата навън се превръща в ад.

Отношението на хората към цялото семейство след ареста на Георги и Йонко коренно се променя. Съпругите им имат нужда от специализирана психиатрична помощ, но нямат средства за това. Животните, за които до ареста близнаците се грижат заедно с майка си, се разграбват от мародери. Други умират. От детската градина отказват да приемат детето на Георги. Никой не желае да контактува с тях заради скандала с ареста на близнаците, нарочени за убийци на баща си.

През април 2008 година, две години след задържането, Георги и Йонко

са оправдани още на първа инстанция за убийството на баща си. Основният свидетел - зет им Даурий, се отмята от първоначалните си показания и твърди, че са дадени под натиск от полицията. Първоначално твърди, че близнаците са убили баща си и са го завлекли до язовира, където са го хвърлили, но показанията му са противоречиви и не помни важни детайли от тях. По-късно радикално се отмята от тези думи. Останалите доказателства не са достатъчни за осъдителна присъда. Оказва се, че в деня на убийството близнаците са продавали животни из села в региона. Така двамата излизат на свобода, а убийството на баща им Радослав остава неразкрито.

След окончателното им оправдаване от всички съдебни инстанции братята завеждат дело срещу прокуратурата за вреди като следствие на незаконния им престой в ареста и съсипания им живот. Въпреки че получават правосъдие, те са смачкани и битието им се променя. В жалбата си до съда против прокуратурата изтъкват, че майка им не е могла да преживее ареста и обвиненията и затова е сложила край на живота си. Жената била заливана всеки ден от информации, че децата й са убийци.

Ето какво пише в мотивите си съдията от хасковския окръжен съд Тошка Иванова, която осъжда прокуратурата:

„Като писмени доказателства по делото са приети извадки от печатни издания – вестниците „Труд”, „Хасковска Марица”, „24 часа”, „Новинар юг”, както и публикации в Интернет, съдържащи следните заглавия – „Близнаци убили зверски полуслепия си баща”, „Съдът постанови килия за двамата синове на Радко”, „От два дни липсва и първата жена на хвърления в язовир”, с подзаглавие „Никой от роднините не вярва, че синовете му близнаци са го убили”, „Изчезна майката на обвинените в убийство близнаци”, „Бившата на убития мъртва в Пловдив”, с подзаглавие „Лиляна, майката на задържаните за отцеубийство близнаци Г. и Й. се хвърлила от надлез в събота. Вчера трупът бе идентифициран”, „Ключов свидетел по дело за убийство плашен със смърт”, с подзаглавие „Роднини на близнаците Илчеви обръщат хода на процеса за смъртта на баща им”, „Даурий Христов под ключ, бил с дълго досие”, „Обвинен в убийство припада в ареста, крият го”.

...„Малко след задържането им по БНТ било излъчено предаването „Акция”, съдържащо възстановка на убийството, при която имената на съпруга й и на брат му били съобщени, като същите били представени като отцеубийци. Наред с това имало всевъзможни статии по вестниците, съдържащи отрицателни коментари за ищците. След задържането, отношението към цялото им семейство било като на белязани.“...

...“Семействата им били разбити. Дори и след оправдателната присъда състоянието им не се подобрило. „Вече са смачкани” – споделя свидетел.“...

...“През този приблизително три годишен период от време безспорно са настъпили негативни последици за ищците, който продължават и понастоящем. В тази насока следва да бъде отчетен и обществения отклик на процеса, широко отразен в печатните издания и по телевизията. Заклеймяването им като отцеубийци е довело до изживяване на стрес и страх, както за самите тях, така и за най-близките им хора – съпруги и деца. Безспорно е още, че дни след задържането на ищците, майка им е сложила край на живота си, за което са разбрали от подхвърлен им в ареста вестник. Невъзможността да присъстват на погребението на най – близкия си човек, безспорно е довело до изживяване на отрицателни емоции“...

...“В тази насока следва да бъде отчетено, че неколкократно в резултат на влошаване на здравословното им състояние, ищците са били настанявани на лечение в болнични заведения. Това от своя страна е послужило като повод за подаване на молби за изменение на взетите им мерки за неотклонение, в образуваните по които производства са били назначавани съдебно – медицински експертизи, представените по които заключения са сочели на твърдяното от ищците влошаване на здравословното им състояние, въз основа на което трикратно мерките им за неотклонение са били изменяни в по – леки, но по протест на прокуратурата, съдебните актове на първостепенния съд са били отменяни, а молбите – оставяни без уважение“...

Съдията от хасковския съд, оправдал близнаците на първа инстанция, е Кольо Димитров. Първоначално прокурор е Петър Мидов, но по-късно обвинението се поддържа от Митьо Колев. Според наши източници прокурорите са си давали сметка за несъстоятелността на обвинението и са си подхвърляли папките като горещ картоф. Накрая го натресли на Митьо Колев. Предстояло му пенсиониране и нямало как да трупа черни точки. И наистина, от няколко години Колев е пенсионер и вече е адвокат.

В същото време някои медии разпространиха информацията, че полицаи от областната дирекция на МВР са били наградени за „разплитането на убийството“, макар вече да е ясно, че убийството съвсем не е разплетено. Въпросът „кой всъщност уби Радослав Илчев“ продължава да е без отговор.

В тази връзка Haskovo.net изпрати вчера официално писмо до ОДМВР Хасково, в което иска, на основание на закона за достъп до обществена информация, да получи отговор има ли наградени служители за случая с Радослав Илчев, от кого са наградени, с какво, както и какви длъжности изпълняват към момента в МВР. Срокът за предоставяне на информацията по закон е 14-дневен. Когато го получим, ще го публикуваме.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини