От х:

Днес в x:

Българските железници - турски, френски, руски или гръцки?

Руската държавна компания ОАО “Российские железние дороги” (РЖД), която има най-много жп линии в света, иска да купи “БДЖ - Товарни превози” в комплект с гръцкия жп превозвач. Това пише “Труд”, като се позовава на източници от бранша. Според тях руснаците вече са декларирали интерес на най-високо правителствено ниво. Собствеността върху фирма за превози в България би била от особен интерес за всеки, който сложи ръка върху жп товарите на порт Солун - една от основните европейски дестинации за китайското карго.

Другите двама кандидати за железопътния превозвач в южната съседка са румънската “Груп Феровиар Ромън” (собственик на Българска железопътна компания) и френската SNCF.

Турските държавни железници също проявяват интерес към "Товарни превози", според източниците на "Труд". Догодина ще е готов жп тунелът под Босфора, което се очаква да даде силен тласък на товарния трафик между Европа и Близкия изток.

Приватизационната процедура за “БДЖ - Товарни превози” се очаква да стартира през май т.г. И стратегически, и финансови инвеститори ще могат да участват в конкурса.
Приватизацията на предприятието е част от плановете на правителството да раздвижи раздържавяването с цел покриване на бюджетни нужди. Реалистичните очаквания са за цена около 200 млн. лв., съобщи преди време председателят на Съвета на директорите в "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров.
“БДЖ - Товарни превози” в момента превозва над 10 млн. тона стоки годишно, но е на загуба с над 10 млн. лева.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини