От х:

Днес в x:

Вузове масово въртят барове. Преглед на националния печат

„24 часа": Край на АЕЦ "Белене"

България се отказва от строителството на АЕЦ "Белене". Страната ни ще доплати на Русия 140 млн. евро за изграждането на първи реактор. Той ще бъде монтиран като VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като представи решението на кабинета пред енергийната комисия на парламента.

"При цена около 6 млрд. евро с кредитния ресурс, който ни се предлага с между 10 и 12% лихва, за 6 г. строеж, тази централа отива някъде към 10 млрд. евро. Нямаме тази възможност. Няма и как да задължим държавата да плаща поколения наред", обясни Борисов финансовия аргумент за спирането на проекта. Имало и ядрен риск, тъй като централата била в земетръсния район на Вранча. "Видяхте Япония - втора по икономика сила в света, рухна. Камо ли за една България - просто се изтрива от картата на света завинаги", каза Борисов.

Той обясни, че е решено реакторът от "Белене" да се прехвърли в "Козлодуй", защото и V и VI блок там са руски. Вече била готова и електропреносната система. Монтирането на реактора щяло да отнеме 5-6 г. Ако междувременно някой пожелаел да го купи, сме щели да го продадем, уточни по-късно Борисов.

 

„24 часа": Искат 5 години затвор за Божидар Нанев

Прокуратурата поиска 5 г. затвор за бившия здравен министър Божидар Нанев. Той е обвинен заедно с бившата шефка на дирекция "Бюджет и счетоводство" във ведомството Димитринка Николова, че са сключили 2 неизгодни сделки с "Рош България" за доставка на антивирусни препарати "Тамифлу", с което ощетили бюджета с близо 2,5 млн. лв. Това е разликата между направената поръчка и офертата на Националната здравна служба на Великобритания.

Според прокуратурата двамата подсъдими съзнателно са подписали договора, като са знаели, че не може да се осигурят навреме нужните количества лекарства, а и въобще не са направили проучване преди сключването на контракта.

Прокурор Маргарита Немска отчете чистото съдебно минало на подсъдимите и добрите им характеристики. За Нанев тя поиска да бъде лишен и от правото да заема държавна длъжност за срок от 5 г.

 

„Труд": ГЕРБ свали двама свои шефове

ГЕРБ изгони двама членове на ръководството си късно във вторник. Отиват си Костадин Хаджигаев - областен шеф на партията в Благоевград, и Лили Боянова - лидер в Търговище. Това е решила Изпълнителната комисия (ИК) на управляващата партия.

Столът на Хаджигаев се клати отпреди местния вот заради конфликт с кмета на града, а преди това депутат - Атанас Камбитов. Заради голямото желание на местните ГЕРБ-ери Хаджигаев да бъде номиниран за кмет вместо Камбитов, Борисов го "утеши" с поста на областен управител. Шефка на ГЕРБ в Пиринско става Даниела Савеклиева, реши ИК. Освен областен координатор на ГЕРБ, Хаджигаев е и член на Изпълнителната комисия, която му "взе главата". Той обаче не е присъствал на сбирката, научи "Труд".

Според устава на ГЕРБ Хаджигаев остава в националното партийно ръководство, защото членовете на ИК се избират от най-висшия партиен форум - Националното събрание.

 

„Труд": Вузове масово въртят барове

Нощен живот активно кипи върху държавни имоти, стопанисвани от висши училища в цялата страна, показва проверка на кореспондентите на "Труд". Ректори на почти всички големи вузове развиват мощно рентиерство и не се колебаят да преотстъпят свои имоти на собственици на кръчми и дискотеки, за да попълнят бюджета си.

Два от варненските университети делят територия със заведение, където се предлага алкохол. Ресторант "Акациите" се намира на мястото, където преди е бил столът на Военноморското училище "Н. Й. Вапцаров". Дискотека "Плаза" е намерила място в двора на Техническия университет в града и се е превърнала в любимо място за купони не само за възпитаниците на вуза, но и за повечето младежи от Варна.

 

„Стандарт": Първа газова, а не Втора атомна

Вместо Втора атомна в Белене ще има Първа газова централа. Това е решението на правителството за горещия картоф с ядрения проект, 33 години след първата му копка.

"Отказваме се от АЕЦ "Белене", а след като доплатим 140 млн. евро, готовият реактор ще бъде монтиран в Козлодуй", обяви премиерът Бойко Борисов. "С Путин се разбрахме да не превръщаме този проект в повод за раздор и да го влачим с години", каза още той. Премиерът праща още днес новия енергиен министър Делян Добрев в Москва, за да "намери дружески начин" да излезем от проекта, без да се стига до съд.

Борисов обяви като основен приоритет за България газопровода "Южен поток". Не е изключено новата газова централа в Белене да се зарежда директно от тръбата, твърдят експерти.

 

„Стандарт": Ексминистър завещал гаф

Министерски гаф в закона за здравето хвана номинираната за шеф на здравната каса герберка Даниела Дариткова. Оказа се, че вече бившият здравен министър д-р Стефан Константинов е пропуснал да забрани цигарите в офисите. "Големи пропуски откриваме в законопроекта. Явно от Министерство на здравеопазването много са бързали да го придвижат до парламента и така са направили и големи грешки", коментира за "Стандарт" д-р Даниела Дариткова. По думите й един от абсурдите на законопроекта е това, че когато са правени предложенията за забрана на пушенето, са отпаднали текстовете, които не позволяват цигарения дим на работните места.

Д-р Дариткова бе категорична, че "не може на обществени места цигарите да се забранят, а на работното място да са разрешени". Затова тя съобщи, че заедно с народните представители от ГЕРБ ще настояват този проблем в законопроекта да бъде коригиран още преди първото му четене в пленарна зала. Проблемен се оказва и вторият компонент на внесеното предложение от бившия здравен министър за забрана за продажба на алкохол и енергийни напитки на лица до 18 г.

 

 „Монитор": Отровен сок тръшна 8 деца

Сок натрови 8 деца и ги свали на легло в болницата в Гоце Делчев. Пострадали са пет петокласници и пет седмокласници от ОУ "Христо Ботев" в село Мусомище, община Гоце Делчев, които били транспортирани вчера преди обед в градската болница "Иван Скендеров".

 

„Монитор": Два вируса крадат профили във Фейсбук

60% от извършителите са ревниви половинки или бивши гаджета

Два компютърни вируса се използват за извършването на набиращото сила престъпление - кражба на виртуална самоличност във „Фейсбук". Единият зловреден код е от типа „спай уеър" (шпионски от английски - б.а.).  

 

„Сега": Борисов замени АЕЦ "Белене" с три нови енергийни проекта

България прекратява проекта за АЕЦ "Белене", но ще строи три нови енергийни мощности. Това обяви премиерът Бойко Борисов вчера. В Белене ще се гради не атомна, а газова централа, поръчаният за там и почти готов руски ядрен реактор ще бъде монтиран за седми блок в АЕЦ "Козлодуй", а след окончателното разчистване на старите и затворени малки реактори там - от първи до четвърти, може да бъде изграден и осми козлодуйски блок.

Развръзката е изненадваща, тъй като наетият срещу 2.9 млн. чуждестранен консултант все още не е приключил работата си, а правителството периодично се позоваваше на този факт, за да отлага вземането на окончателното решение.

 

„Дума": Борисов загроби АЕЦ „Белене"

България се отказва от проекта АЕЦ "Белене", е последното решение на правителството. На площадката ще се строи газова централа, ако се намери инвеститор, а руският реактор отива като 7 енергоблок в АЕЦ "Козлодуй", като за него ще се доплащат още 140 милиона евро. Информацията дойде два дни след разговора на премиера Бойко Борисов с руския му колега Владимир Путин. Вчера Борисов обяви решението на кабинета след закрито заседание на икономическата комисия в Народното събрание.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заминава за преговори в Москва, на които ще се опита да убеди руската страна да не ни съди за пропуснати ползи. В парламента Борисов не изключи обаче и вариант, след като бъде купен готовият първи реактор за "Белене", той да бъде препродаден на трета страна. Премиерът коментира още, че е възможно и да се построи 8 блок, но след извеждането от експлоатация на четирите малки енергоблока, спрени от години като част от цената за присъединяването ни към ЕС.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини